Το Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου (αγγλ. Victoria and Albert Museum) στο Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο μουσείο διακοσμητικών τεχνών και γλυπτικής στον κόσμο, και στεγάζει μια μόνιμη συλλογή πάνω από 2,27 εκατομμυρίων εκθεμάτων. Το μουσείο έχει έκταση 12,5 στρέμματα και 145 γκαλερί. Η συλλογή του εκτείνεται σε 5.000 χρόνια τέχνης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Το μουσείο είναι δημόσιος φορέας που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού και παρέχει  δωρεάν είσοδο στους επισκέπτες.

Το Victoria and Albert Museum ιδρύθηκε το 1852 και πήρε το όνομά του από την βασίλισσα Βικτώρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Brompton του Βασιλικού Δήμου του Κένσινγκτον και Τσέλσι, μια περιοχή που έχει γίνει γνωστή ως ‘‘Albertopolis” λόγω της συσχέτισης της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο, το Μνημείο του Αλβέρτου (Albert Memorial) και τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα με τα οποία αυτός συνδέθηκε. Αυτά περιλαμβάνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών, το Royal Albert Hall και το Imperial College London.

Με αριστουργήματα των καλλιτεχνών Michelangelo (Μιχαήλ Άγγελος), Gian Lorenzo Bernini (Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι), και Auguste Rodin (Ωγκύστ Ροντέν) η Εθνική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει γλυπτά από τον 4ο αιώνα έως σήμερα, σε μια τεράστια γκάμα υλικών, από μπρούτζο, μάρμαρο, τερακότα και ξύλο, μέχρι αλάβαστρο, κεχριμπάρι, κερί, λάπις (lapis) και κοχύλι. Επίσης το μουσείο διαθέτει βρετανικούς και ευρωπαϊκούς πίνακες με λάδι και ακουαρέλα, καθώς και πάνω από 2.000 μινιατούρες.

Crouching boy by
Michelangelo
Crouching boy by Michelangelo
The Age of Bronze (L'Age d'Airain) by
Rodin, Auguste
The Age of Bronze (L’Age d’Airain) by Rodin, Auguste
Neptune and Triton by Gianlorenzo Bernini
Neptune and Triton by Gianlorenzo Bernini

Η συλλογή από γυαλί είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο, που παρουσιάζει την ανάπτυξη του σχεδιασμού και της τεχνολογίας στην κατασκευή γυαλιού για πάνω από 3.500 χρόνια. Η συλλογή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γυαλί αγγείων με παραδείγματα από την Ιταλική Αναγέννηση, τη Μέση Ανατολή, τη Βρετανία και την Ευρώπη 17ου – 20ου αιώνα, καθώς και γυαλί σύγχρονης τέχνης από όλο τον κόσμο.

Tobias and Sarah-from 16th century Germany (stained glass)
Tobias and Sarah-from 16th century Germany (stained glass)
Coat of arms of the Counts of Kyberg by Lukas Zeiner (stained glass)
Coat of arms of the Counts of Kyberg by Lukas Zeiner (stained glass)
Crucifixion from Altenberg Abbey (stained glass)
Crucifixion from Altenberg Abbey (stained glass)

Δες περισσότερα εκθέματα από την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Πάτα εδώ!