Η ρομαντική, λογοτεχνική μορφή, που συνήθως χαρακτηρίζεται από τη μεταχείριση της ιπποσύνης, δημιουργήθηκε στη Γαλλία στα μέσα του 12ου αιώνα. Ξεκίνησε όταν οι υπάλληλοι, που εργάζονταν για τους αριστοκράτες, συνήθως βασιλικής γέννησης, άρχισαν να γράφουν χαλαρές ιστορίες για την εκλεπτυσμένη κοινωνία. Η παλιά γαλλική λέξη Romanz σήμαινε αρχικά «την ομιλία του λαού» ή «τη χυδαία γλώσσα». Στα σύγχρονα αγγλικά η λέξη romance μπορεί να σημαίνει είτε μια μεσαιωνική αφηγηματική σύνθεση είτε μια ερωτική σχέση, ή, πάλι, μια ιστορία για μια ερωτική σχέση.

Στην Ισπανία, το βιβλίο «Amadís de Gaula», ένα έργο πεζογραφικού ρομαντισμού από τον 14ο αιώνα, ή ακόμα και τον 13ο αιώνα, συνέλαβε στη φαντασία της ευγενικής κοινωνίας της Δυτικής Ευρώπης από το μείγμα της με ηρωικά και απίστευτα κατορθώματα και τρυφερό συναίσθημα και με την ανάδειξή του για μια εξιδανικευμένη και εκλεπτυσμένη ιδέα της ιπποσύνης. Γρήγορα μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο στα γαλλικά, ιταλικά, ολλανδικά και αγγλικά, παρέμεινε η επιρροή του για περισσότερους από τέσσερις αιώνες, επηρεάζοντας σημαντικά την προοπτική και την ευαισθησία της δυτικής κοινωνίας.

Το μοντέρνο ρομαντικό μυθιστόρημα, ή το ρομαντικό μυθιστόρημα μαζικής αγοράς, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει τις ρίζες του στη ρομαντική μυθοπλασία του 18ου και του 19ου αιώνα. Τα πρώιμα ρομαντικά μυθιστορήματα παρουσίαζαν ετεροφυλόφιλους, λευκούς πρωταγωνιστές είτε αψηφούν τις κοινωνικές συμβάσεις είτε ξεπερνώντας τους προσωπικούς αγώνες για την επιδίωξη της δικής τους ευτυχίας. Οι ηρωίδες αυτών των μυθιστορημάτων έβρισκαν τελικά την αγάπης της ζωής τους και τα μυθιστορήματα είχαν ένα ασφαλή και χαρούμενο επίλογο. Οποιαδήποτε ανάπτυξη μιας ρομαντικής σχέσης μεταξύ δύο (ή περισσοτέρων) ανθρώπων καθώς και ένα τέλος που ήταν συναισθηματικά ικανοποιητικό (συνήθως ευτυχισμένο αλλά όχι πάντα), έγιναν οι δύο βασικές οδηγίες που ακολουθούν τα ρομαντικά μυθιστορήματα μέχρι σήμερα. Συνήθως, τα ρομαντικά μυθιστορήματα αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες του κοινού τους. Τα μυθιστορήματα της Τζέιν Όστεν (1775-1817) καθώς και τα έργα των Αδελφών Μπροντέ εισήγαγαν γυναικείους χαρακτήρες που τελικά ανταμείφθηκαν με επιτυχημένους γάμους για την έκφραση της ατομικότητάς τους ή των επιθυμιών τους. Για τις γυναίκες αναγνώστριες που δεσμεύονταν από κοινωνικούς κανόνες και συμβάσεις, αυτά τα ρομαντικά μυθιστορήματα έγιναν μια μορφή διαφυγής και έμπνευσης.

Τον 20ο αιώνα, μυθιστορήματα όπως το επικό της εποχής του εμφυλίου πολέμου της Μάργκαρετ Μίτσελ, «Όσα πέρνει ο άνεμος» (1936) αναζωογόνησε το δημόσιο ενδιαφέρον για τα ρομαντικά μυθιστορήματα, ειδικά τα ιστορικά ειδύλλια. Το γοτθικό ρομαντκό μυθιστόρημα «Ρεβέκκα» (1938),της Δάφνη Ντι Μωριέ, έγινε μπεστ σέλερ και αναζωογόνησε το είδος. Ο γοτθικός ρομαντισμός συνδυάζει στοιχεία των ειδών τρόμου και ρομαντισμού για να δημιουργήσει συναρπαστικά, δραματικά μυθιστορήματα που συχνά χαρακτηρίζουν γυναίκες πρωταγωνιστές που παλεύουν με τρομακτικές δοκιμασίες ενώ παλεύουν να είναι με τις πραγματικές τους αγάπης.

Όσα πέρνει ο άνεμος (1936), 1η Έκδοση

 

Η δεκαετία του 1950 και του 1960 είδε μια στροφή προς αφηγήσεις που αφορούσαν εξωτικές τοποθεσίες και ηρωίδες που είχαν καριέρα εκτός των αναμενόμενων ρόλων της νοικοκυράς ή της μητέρας. Οι αεροσυνοδούς και οι νοσοκόμες ήταν δημοφιλείς επιλογές.

Το 1970, ο William Gordon Merrick δημοσίευσε το πρώτο του μπεστ σέλλερ ομοφυλοφιλικό ρομαντικό μυθιστόρημα, με τίτλο «The Lord Won’t Mind» (ελεύθερη μετάφραση:Ο Θεός δεν θα ενοχληθεί).  Τα ρομαντικά μυθιστορήματα Queer (ομοφυλικά) υπήρχαν πάντοτε, αλλά επισκιάστηκαν από την επιτυχία και τη ζήτηση ετεροφυλικών σχέσεων στις αφηγήσεις. Tο 1972 δημοσιεύθηκε, το «The Flame and the Flower» της Kathleen E. Woodiwiss εισήγαγε ένα νέο υπογενές: το μπούστο. Σε αυτό το σημείο, τα ρομαντικά μυθιστορήματα μαζικής αγοράς παρουσίαζαν πολύ λίγο σεξουαλικό υλικό αλλά η δουλειά του Woodiwiss άλλαξε αυτό. Εκείνη την εποχή εκδίδονταν ιστορικά μυθιστορήματα μυθοπλασίας που συνήθως είχαν όμορφες, παρθένες, αλλά άγριες και ανεξάρτητες, γυναίκες που θα τραβούσαν την προσοχή ενός όμορφου άνδρα άλφα που θα προσπαθούσε να την αποπλανήσει και να την κυριαρχήσει.

Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Harper Collins, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ήταν ο πρώτος εκδοτικός οίκος που παρήγαγε ρομαντικά μυθιστορήματα που στοχεύουν απευθείας σε γυναίκες αναγνώστες. Με την πάροδο των ετών, έγιναν γνωστοί για τα ξεχωριστά εντυπωσιακά εξώφυλλα τους, τα οποία συνήθως χαρακτήριζαν τους εραστές που είχαν παγιδευτεί σε παράνομες αγκαλιές ή αλλιώς ονειρεμένες εικόνες. Άλλοι εκδότες άρχισαν να αντιγράφουν αυτή την τεχνική. Τη δεκαετία του 1980 και του 1990, ο Ιταλο-Αμερικανικός μοντέλο και ηθοποιός Fabio Lanzoni έγινε εξώφυλλο για δεκάδες ρομαντικά μυθιστορήματα και άλλαξε κυριολεκτικά το πρόσωπο του είδους για πάντα. Φωτογραφήθηκε για περίπου 466 βιβλία με ρομαντικό περιεχόμενο. Γνωστή τεχνική του μάρκετιγκ να διαφημίζεις το προιόν μέσω γοητευτηκών άτομων ώστε να ανεβαίνουν οι πωλήσεις. 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα ρομαντικά μυθιστορήματα με εξώφυλλο τον Fabio!