Μαρία Στυλιανού/ Εκδότρια και Συγγραφέας

1.Εκδοτικός Οίκος Αναζητήσεις! Πότε και πώς ξεκίνησε το ταξίδι αυτό;

Οι Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις, ξεκίνησαν τα εκδοτικά τους ταξίδια τον Απρίλη του 2009.  Η αφορμή για την ίδρυση του εκδοτικού μου οίκου, ήταν μια λανθασμένη και καθόλου δίκαιη συνεργασία, με τον τότε εκδότη μου.  Μου εξέδωσε τα δύο πρώτα μου συγγραφικά έργα, για τα οποία, καταλήξαμε να λύσουμε τις διαφορές μας στο δικαστήριο.  Μετά από την πεντάχρονη εκδίκαση της υπόθεσης, κέρδισα τη δίκη και αποφάσισα να ιδρύσω τις Αναζητήσεις, προσφέροντας πλήρη διαφάνεια και δίκαιους όρους ώστε να μην χρειαστεί να ζήσει κανένας άλλος δημιουργός αυτά που έζησα εγώ.   

2.Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας; Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σας ως εκδοτικός;

Η ομάδα των συνεργατών μου, είναι οι φύλακες άγγελοι μου.  Αποτελείται από τους καθηγητές μας, φιλολόγους – γλωσσολόγους, από τους γραφίστες μας και από τον τυπογράφο μας.  Όλοι τους μοναδικοί! Αγαπάνε αυτό που κάνουν και δίνονται ολοκληρωτικά στον σχεδιασμό και τη δημιουργία κάθε έκδοσης. Εκδοτικός μου στόχος είναι πάντα οι ποιοτικές δουλειές με εκλεκτούς και ταλαντούχους δημιουργούς.  Με συγγραφείς, που σέβονται και τιμούν τον χώρο στον οποίο διαπρέπουν και κινούνται.

 3. Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι τίτλοι που ενδεχομένως θα συμπεριληφθούν στο εκδοτικό σας πρόγραμμα; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ελέγχετε σε ένα βιβλίο για να αποφασίσετε την έκδοσή του.

Εξετάζω όλο το πακέτο.  Πρωτίστως θα διαβάσω το εκάστοτε συγγραφικό έργο και θα αξιολογήσω την πέννα του κάθε δημιουργού.  Θα μετρήσω όμως και τα χαρακτηριστικά του σαν άνθρωπο.  Εάν θεωρήσω ότι λείπει ένα από τα δύο μέρη, η συνεργασία δεν προχωρά.  Ξέρετε, η έπαρση και η αλαζονεία, δεν έχουν θέση στον χώρο μας, γι’ αυτό και επιλέγω πολύ αυστηρά, τα βιβλία που θα εκδώσω.

4.Τι θα συμβουλεύατε τους επίδοξους νέους συγγραφείς;

Να μελετούν διαρκώς, να μη βιάζονται, να μην θαμπώνονται από τα φώτα της δημοσιότητας, να είναι προσγειωμένοι, σεμνοί και ταπεινοί. 

5.Τι γνώμη έχετε για την Κυπριακή αγορά βιβλίου;

Η Κυπριακή αγορά του βιβλίου, χρειάζεται ριζική αλλαγή!  Στα πόστα των βιβλιοπωλείων, οφείλουν να βρίσκονται άτομα τα οποία, διαβάζουν και αγαπούν τα βιβλία για να είναι σε θέση να τα προτείνουν στον πελάτη.  Θα πρέπει επίσης, οι Κύπριοι, να αγκαλιάσουν τους ντόπιους συγγραφείς, να τους πιστέψουν και να σταματήσουν να τους αμφισβητούν.  Υπάρχουν καταπληκτικά ξένα βιβλία που σαφώς και έχουν θέση στη βιβλιοθήκη μας, όμως εγώ προσωπικά, υποστηρίζω φανατικά την παροιμία που λέει: «Παπούτσι απ’ τον τόπο σου…» Θεωρώ πως οι Κύπριοι συγγραφείς, δεν χαίρουν της καλύτερης αντιμετώπισης και σεβασμού, γι’ αυτό και τα βιβλία τους, είναι συνήθως καταχωνιασμένα στα πίσω ράφια των βιβλιοπωλείων.  Το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να σκύψει με περισσότερο σεβασμό, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογοτέχνες μας και, να δοθούν κίνητρα ώστε το βιβλίο να αποκτήσει τη θέση και την αξία που του αρμόζει.  Επίσης, στα σχολεία και στους δήμους μας, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μάθημα της λογοτεχνίας και της δημιουργικής γραφής, που δυστυχώς, οι περισσότεροι αγνοούν.  Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα παιδικά κεφάλια με ουσιαστικές γνώσεις, επενδύοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες που προδιαγράφουν ένα βιώσιμο και αξιόλογο μέλλον.

6.Εκτός από Εκδότρια έχετε την ιδιότητα της συγγραφέως και της εκπαιδεύτριας δημιουργικής γραφής. Πείτε μας λίγα για το τελευταίο σας συγγραφικό έργο;

Είμαι συγγραφέας δεκαέξι βιβλίων.  Η τελευταία μου συγγραφική δουλειά, το Ηλιοτρόπιο, αποτελείται από δέκα διηγήματα, γραμμένα με πεζογραφική καθαρότητα, διαμπερής γλώσσα, ρεαλισμό και συμβολισμό, αποτελούμενα από υπαρκτούς και αληθινούς χαρακτήρες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Σε λίγες μέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει το παιδικό μου βιβλίο που έχει τίτλο:  Ο Μελένιος, ο μικρός σίφουνας, μια ιστορία που απευθύνεται σε ηλικίες 4 – 10 ετών. Είναι γραμμένη απλά, δίνοντας τη δυνατότητα, να μιλήσει σε μικρούς και μεγάλους για τη ΔΕΠ-Υ και, να γίνει σύμμαχος στη βελτίωση των δυσκολιών που προκύπτουν. Πρόκειται για ένα βιβλίο που στοχεύει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της ενσυναίσθησης.

7.Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τον Κύπριο αναγνώστη;

Στον Κύπριο αναγνώστη, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την αγάπη, την αφοσίωση και τη στήριξη! Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευλογημένη και τυχερή!

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα βιβλία των Εκδόσεων Αναζητήσεις στη σελίδα τους στο Facebook: Πάτα εδώ.