Ο  συγγραφέας Guan MoYe (Γκουάν ΜοΓιε) από την Κίνα, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2012 και έτσι έγινε ο πρώτος συγγραφέας με κινεζική υπηκοότητα που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό. Κάνοντας το ντεμπούτο του το 1981, ο  Γκουάν ΜοΓιε έχει δημοσιεύσει 11 μυθιστορήματα, 29 νουβέλες και περισσότερες ιστορίες, πεζογραφία, ποίηση και σενάρια. Τα έργα του έχουν διαβαστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες σε 200 ξενόγλωσσους τίτλους.

Ο Γκουάν Μο Γιε, είναι ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Μο Γιαν (Mo Yan) και γεννήθηκε στην πόλη Gaomi της επαρχίας Shandong. Ζούσε πολύ φτωχικά σε σημείο που αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο το καλοκαίρι του 1967 και να δουλέψει στα χωράφια, και σε ένα εργοστάσιο. Το 1976 κατατάχτηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας και από το 1984 έως το 1986 άρχισε να σπουδάζει λογοτεχνία στη Στρατιωτική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Έγινε γνωστός εκτός Ασίας από το μυθιστόρημα του Red Sorghum (1986), το οποίο 2 χρονιά μετά την έκδοση του, γυρίστηκε και ομότιτλη ταινία. Με την αποφοίτησή μου από την Ακαδημία Τεχνών, διορίστηκε στο πολιτιστικό τμήμα της στρατιωτικής μονάδας. Κατά την υπηρεσία του  έγραψε μια σειρά από μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στο Βορειοανατολικό Gaomi, με πιο γνωστό το Μπαλάντες του Σκόρδου (1988).

Το 1995, έγραψε το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα Big Breasts and Wide Hips,το οποίο δέχτηκε αυστηρή κριτική. Συγκλόνισε τόσο τους λογοτεχνικούς όσο και τους διανοητικούς κύκλους σε βαθμό που οι σημερινοί αναγνώστες θα θεωρούσαν αδιανόητο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος.

Είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, καθώς το 2006 κατέκτησε την 20η θέση στη λίστα των καλύτερων Κινέζων συγγραφέων, ενώ το 2007 κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα αυτή και στην καρδιά των αναγνωστών. Το μυθιστόρημα του Frog (2009) πήρε το όγδοο βραβείο της «Αντιφατικής Λογοτεχνίας» το 2011. Είναι ο πρώτος υπήκοος της Κίνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2012), αλλά όχι ο πρώτος κινέζος λογοτέχνης που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ, καθώς τον τίτλο αυτό τον κατέχει ο συγγραφέας Gao Xingjian (Γκάο Σινγκ Τζιάν) από το 2000, ο οποίος κατέχει γαλλική υπηκοότητα.

Τα έργα διακρίνονται κυρίως για τον Μαγικό Ρεαλισμό τους. Το κίνημα αυτό έφθασε στην ακμή του τη δεκαετία του ’80 και αντιμετώπισε την οργή της επίσημης λογοκρισίας. «Ο Μο Γιαν με τα μυθιστορήματα του δημιούργησε ένα μοναδικό κόσμο προσωπικής αίσθησης, ένα εντυπωσιακό αφηγηματικό στυλ. Ο χειρισμός εντυπωσιακών ανατροπών, ο σχηματισμός ενός μυστηριακού υπερβατικού αντικειμενικού κόσμου φέρει ένα ολοφάνερα πρωτοποριακό χρώμα» (Αλέξανδρος Δεσύλλας, 2012).

Αξίζει να σημειωθεί, πως το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Μο Γιάν, σημαίνει «Μη μιλάς» στα κινεζικά.  Ο ίδιος ομολόγησε σε συνέντευξη του πως το επέλεξε για να θυμίζει στον εαυτό του ότι πρέπει που και που να βάζει χαλινάρι στο στόμα του.  

Αναμένουμε ακόμη κι άλλα σπουδαία έργα από τον συγγραφέα, ενώ το πιο πρόσφατο του είνα το δράμα Crocodile (2023).

 

 

Πηγές:

  1. Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας, Αλέξανδρος Δεσύλλας (2012), Εκδόσεις ΑΛΔΕ
  2. Nobelprize.org