Το Εργασιακό Μπούλινγκ έχει να κάνει με μια κακόβουλη και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα συμπεριφορά στον χώρο εργασίας. Είναι πολλές φορές, ψυχολογική η βία που ασκείται, μπορεί να είναι επίσης λεκτική πίεση και χειριστική συμπεριφορά, με υπόβαθρο την τοξικότητα και την κακεντρέχεια, που σκοπό έχουν, την δυσχέρεια του έργου του εργαζόμενου. Κάποιες φορές, όλο αυτό, εξελίσσεται σε γενικευμένη εκστρατεία και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τους υπεύθυνους, κλιμακώνεται. Ξαφνικά, ο χώρος εργασίας, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, η ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται και η εργασιακή απόδοση υπονομεύεται με τον χειρότερο τρόπο, με αποτέλεσμα, η υγεία των υπαλλήλων, να κλονίζεται.
Ο κακομεταχείριση στον εργασιακό χώρο δεν προέκυψε ξαφνικά. Το «bullying», αντίθετα, ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, από τα σχολεία και, σιγά σιγά επεκτάθηκε στους χώρους εργασίας, όπου οι όροι, τα ωράρια, οι συνθήκες και οι αμοιβές, αποτελούν τι κύριες αιτίες ζήλιας, τοξικότητας και αγνωμοσύνης.
Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, το bullying, πλήττει έναν στους έξι εργαζόμενους. Το 81% των bullies προέρχεται από προϊστάμενους, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες. Στόχοι των γυναικών είναι κατά 77% οι γυναίκες. Τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται συχνά από τα θύματα, είναι άγχος, πονοκέφαλοι, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Μοιάζει με επιδημία, που με τον καιρό, εξαπλώνεται και υπονομεύει την εργασιακή απόδοση αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη. Αν ο εργοδότης δεν λάβει έγκαιρα μέτρα προστασίας, θεωρείται ένοχος.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους φερόμενους «δυνάστες», είναι οι ακόλουθοι:
- Άδικες κατηγορίες για ανύπαρκτα λάθη.
- Παράλογες απαιτήσεις στην εργασία.
- Κριτική για την ικανότητα του εργαζομένου και για άλλα θέματα άσχετα με αυτήν.
- Απειλές για απόλυση.
- Ύβρεις, φωνές και εξευτελιστικά σχόλια.
- Άρνηση, είτε υποβάθμιση των επιτευγμάτων του εργαζομένου.
- Αποκλεισμός είτε τοποθέτηση στο «ψυγείο».
- Στέρηση συστηματικής πληροφόρησης και μέσων που επιτρέπουν την ομαλή εκτέλεση της εργασίας τους.
Θεωρώ, ότι η νομοθεσία και η ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα θέματα ασφαλείας στον χώρο εργασίας, θα βοηθήσει στον περιορισμό των κακοποιητικών συμπεριφορών των θυτών που θα μπορούν να εντοπίζονται ευκολότερα και να απομακρύνονται από την εργασία τους.
Είναι καιρός, να μάθουμε επιτέλους να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει.
Μηδενική ανοχή στον εργασιακό εκφοβισμό και στα ανάλογα αρνητικά φαινόμενα στον χώρο εργασίας.