Η μόδα εκμεταλλεύεται την επαναφορά του παλιού ως καινούριο. Τίποτα δεν είναι καινούριο, όλα έχουν παρουσιαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα είδη των υφασμάτων, οι υφές, τα χρώματα και τα υλικά.

Κάποτε ανοίξαμε την  παλιά ντουλάπα της μαμάς και αφαιρέσαμε, αφαιρέσαμε ρούχα χαρίζοντάς τα, τα οποία αν είχαμε τώρα, μετά από 35 χρονάκια θα ήταν ακριβώς στο πνεύμα της μοδός. Η μόδα επανέρχεται εκμεταλλευόμενη την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για αλλαγή. Βαρέθηκες να ντύνεσαι στο ίδιο στιλ, φαίνεσαι παλιομοδίτης κι αρχίζεις να το νιώθεις κάποτε. Κυκλοφορούν τόσα διάφορα είδη στην αγορά που σε παρασύρουν.

Η μόδα κυριαρχεί και βασιλεύει έναντι των άλλων ανθρώπινων αναγκών εκμεταλλευόμενη την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για προβολή του εξωτερικού μας διακόσμου. Της ματαιοδοξίας μας.

Και περνούν μπροστά από τα μάτια μου στο διαδίκτυο παρατραβηγμένες ιδέες φορεμάτων και ρούχων γενικά και υποδημάτων που με κάνουν να σκέφτομαι… Πώς ξεκίνησε η πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου να ντυθεί; Θέλησε να καλύψει τη γύμνια του έναντι στις καιρικές συνθήκες και τα στοιχεία της φύσης, γενικά. Δυσκολότερα τραυματίζονταν με ρούχα στα μέλη του. Κι έφτασε στη σύγχρονη εποχή συνθήκη επίδειξης και τεράστια παγκόσμια οικονομική δαπάνη.

Τη στιγμή που τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού πεθαίνει γυμνό και πεινασμένο είναι παράνοια να παρακολουθώ τις εξτρίμ επιδείξεις μόδας.
Νιώθω άβολα, νιώθω άσχημα να ξέρω το ποσό που δαπανήθηκε για μια φούστα τρελής σύλληψης έναντι του ποσού που θα μπορούσε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Μόδα είναι η ματαιοδοξία, η λατρεία για προσωπική επίδειξη κι ο εγωκεντρισμός του κόσμου του θεάματος. Του ανθρώπου του θεαθείναι. Μόδα είναι η επίδειξη του πλούτου μέσω του εξωτερικού διακόσμου.  Η απόλαυση των ματιών θαυμασμού στην τρέλα του πλανήτη.

Μην πικραίνεσαι άλλο πια και πάρ’ το απόφαση: μόδα είναι, δεν θα περάσει…