Σε ένα σεμινάριο εκφραστικής γραφής που είχα παρακολουθήσει, η καθηγήτρια μας έκανε την εξής ερώτηση: «Τι είναι αυτό που θα ήθελες από την ζωή σου;». Έμεινα λίγη ώρα σκεφτική για να αναθεωρήσω ότι, ούτε να ήμουν πλούσια θα με ευχαριστούσε, ούτε να γίνω διάσημη στον τομέα μου, που αρκετοί θεωρώ στη θέση μου αυτό θα είχαν απαντήσει. Εγώ αντίθετα απάντησα πως θα ήθελα να δίνω και να παίρνω αγάπη. Όταν η καθηγήτρια διάβασε τι είχα γράψει, μου είπε ότι έδωσα την πιο ειλικρινή απάντηση.

Κάποιοι πιθανόν να το θεωρούν εγωιστικό αλλά αν το καλοσκεφτούμε, το να δίνεις συνεχώς τότε μπορείς εύκολα όπως ήδη γνωρίζεις να πέσεις θύμα εκμετάλλευσης. Δυστυχώς σήμερα δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σαν εσένα που θα έδιναν στον άλλον τα πάντα χωρίς να ζητήσουν κάτι πίσω. Πλέον οι εποχές γίνονται όλο και πιο ζόρικες σε όλους τους τομείς και έτσι οι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από εσένα. Κοιτάνε μόνο την πάρτη τους αδιαφορώντας για το πώς σε κάνουν να νιώθεις.

Θεωρώ πως καλό είναι όλοι μας να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Όταν δίνουμε απλόχερα ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό λογικό είναι να θέλεις να  βλέπεις κάτι το αντίστοιχο και από τον άλλο. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν περιπτώσεις όπου βοηθάς χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα όπως για παράδειγμα τα άτομα που δυσκολεύονται να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αλλά το πιο συχνό φαινόμενο είναι  όταν εσύ χρειάζεσαι ένα στήριγμα να μην σου απλώνουν ποτέ το δικό τους χέρι. Και όσο περιμένεις αυτή την ανύπαρκτη βοήθεια να μην έρχεται ποτέ, τότε συνειδητοποιείς ότι η εμπιστοσύνη σου προς τους άλλους απειλείται υπό εξαφάνιση.

Η απογοήτευση σε διακατέχει και έρχεσαι αντιμέτωπος με την νέα εκδοχή του εαυτού σου. Αυτή που δεν θα ανέχεται να δίνει και ο άλλος να μην εκτιμά και να θέλει συνεχώς να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη σου. Τότε είναι που ξεκινάς να επιλέγεις πιο προσεκτικά τα άτομα που αφιερώνεις να δώσεις ένα όμορφο κομμάτι του εαυτού σου. Κομμάτι το οποίο το αποδέχονται και είναι ευγνώμων και όντας πρόθυμοι να σε στηρίξουν όπως έκανες και εσύ για αυτούς.

Ο κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να παίρνει την αγάπη που του αξίζει και δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από την εκτίμηση!