Η Ιταλία είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της και υπήρξε ένα κρίσιμο κέντρο ανακάλυψης στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η Ιταλία ήταν στην πρώτη γραμμή των καλλιτεχνικών και πνευματικών εξελίξεων της Αναγέννησης, οι οποίες άντλησαν την ώθησή τους από την επανεκτίμηση του κλασικού ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Αν είσαι λάτρης της τέχνης και βρεθείς στην Ιταλία στο σύντομο μέλλον,σου προτείνουμε πέντε σημαντικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείς: 

  1. Borghese Gallery  

Στη Ρώμη, το Μουσείο Galleria Borghese φιλοξενεί και εκθέτει μια συλλογή από αρχαία γλυπτά, ανάγλυφα και ψηφιδωτά, καθώς και πίνακες και γλυπτά που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Μεταξύ των αριστουργημάτων της συλλογής το πρώτο και σημαντικότερο μέρος της οποίας ανάγεται στη συλλογή του καρδινάλιου Scipione Borghese (1579-1633), ανιψιού του Πάπα Παύλου Ε’ είναι πίνακες των Caravaggio, Raphael, Titian, Correggio, Antonello da Messina και Giovanni Bellini και γλυπτά των Gian Lorenzo Bernini και Canova. Τα έργα εκτίθενται στις 20 τοιχογραφημένες αίθουσες που μαζί με τη στοά και το χωλ της εισόδου αποτελούν τους ανοιχτούς στο κοινό χώρους του Μουσείου. 

Μάθε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Πάτα εδώ

  1. Uffizi Gallery

Η Uffizi Gallery, είναι ένα κτίριο και μουσείο της Φλωρεντίας που περιέχει μια από τις παλαιότερες και πιο διάσημες συλλογές τέχνης στον κόσμο. Με 50 δωμάτια, φιλοξενεί  πίνακες που κυμαίνονται από τον 13ο αιώνα έως τον 18ο αιώνα. Τα κυριότερα εκθέματα είναι του μουσείου είναι η περίφημη «Madonna di Ognissanti» του Giotto, η «Μάχη του San Romano» του Paolo Uccello, το διπλό πορτρέτο του Piero della Francesca, το «Federico da Montefeltro», η «Η Γέννηση της Αφροδίτης» του Botticelli.  Επίσης περιέχει έργα του Λεονάρντο, του Μιχαήλ Άγγελου, του Ραφαέλο και πολλά του Τιτσιάνο. 

Η Uffizi Gallery είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και επισκέψιμα μουσεία στον κόσμο και χτισμένη το 1581, θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της περιόδου της Αναγέννησης. Αν γνωρίζετε ιταλική ιστορία και γνωρίζετε την οικογένεια των Μεδίκων, ένα τεράστιο κομμάτι της συλλογής έργων τέχνης τους εκτίθεται στην Uffizi Gallery. 

Μάθε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Πάτα εδώ

  1. Accademia Gallery of Florence 

 

Επίσης στη Φλωρεντία, η Accademia Gallery, η πινακοθήκη της Ακαδημίας της Φλωρεντίας εκθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό γλυπτών του Μιχαήλ Άγγελου στον κόσμο. Πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το πιο διάσημο άγαλμα στον κόσμο: τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Η πινακοθήκη-μουσείο διαθέτει μια εκτενή συλλογή αναγεννησιακής τέχνης και μια εντυπωσιακή συλλογή από έργα τέχνης Γοτθικής Φλωρεντίας. 

Η ίδρυση της Accademia Gallery χρονολογείται από το 1784, όταν ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης Pietro Leopoldo αναδιοργάνωσε την Ακαδημία Τεχνών του Σχεδίου στη Φλωρεντία, που ιδρύθηκε το 1563 από τον Cosimo I de ‘Medici, στη σύγχρονη Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το μουσείο εμπλουτίστηκε με την καταστολή εκκλησιών και μοναστηριών που διέταξε ο Πιέτρο Λεοπόλντο το 1786 και ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1810. Ωστόσο, το αποφασιστικό γεγονός για την ιστορία του μουσείου ήταν η μεταφορά του αγάλματος Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου από την Piazza della Signoria, τον Αύγουστο του 1873. Το πιο διάσημο γλυπτό στον κόσμο περίμενε εννέα χρόνια, σε ένα ξύλινο κουτί, την κατασκευή του Tribune που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Emilio De Fabris για να το φιλοξενήσει.

Μάθε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Πάτα εδώ

  1. National Gallery of Umbria

Στην πόλη Περούτζια της Ιταλίας βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη της Περούτζιας, η οποία άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον Ιούνιο του 1863 και στεγάζει μια από τις πλουσιότερες συλλογές τέχνης στην Ιταλία και τα έργα γίνονται ορόσημα σε ένα ταξίδι από τον 13ο στον 19ο αιώνα, ένα αξέχαστο ταξίδι στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ιστορία της Περούτζιας. Τα έργα τέχνης εκτίθενται στους επάνω ορόφους του Palazzo dei Priori, έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Μεσαίωνα και το μοναδικό ιταλικό δημόσιο κτίριο που στεγάζει μεγάλο εθνικό μουσείο. Η συλλογή της πινακοθήκης περιέχει περισσότερα από 3.000 έργα, όπως πίνακες, γλυπτά, κεραμικά, υφάσματα και τέχνη της χρυσοχοΐας: περισσότερα από 500 από αυτά μπορούν να θαυμαστούν, ενώ τα άλλα φυλάσσονται σε αποθήκες. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες περιλαμβάνουν τους Angelico, Duccio, Francesco, Gozzoli και Perugino.

Μάθε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Πάτα εδώ

  1. Accademia Gallery of Venice
 

Η Accademia Gallery of Venice βρίσκεται στη Βενετία και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία της Ευρώπης. Η βενετσιάνικη τέχνη είναι μια κατηγορία τέχνης από μόνη της, και η Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας φιλοξενεί πολλά σπουδαία βενετσιάνικα έργα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα μέχρι και τον 18ο αιώνα. Τα έργα τέχνης στεγάζονται σε τρία σημαντικά θρησκευτικά κτίρια, τη Scuola Grande της Santa Maria della Carità, την εκκλησία Santa Maria della Carità και τη Μονή Canonici Lateranensi. Στην Accademia Gallery of Venice μπορείτε να θαυμάσετε έργα των καλλιτεχνών Bellini, Carpaccio, Giorgione, Titian και Tintoretto. Αξίζει να ειπωθεί πως το πασίγνωστο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίτσι Άνθρωπος του Βιτρούβιου βρίσκεται στη πινακοθήκη αλλά δεν εκθίθεται για τους επισκέπτες, παρά μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Μάθε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Πάτα εδώ