Το Λούβρο είναι το εθνικό μουσείο και γκαλερί τέχνης της Γαλλίας και βρίσκεται στο Παρίσι. Είναι το μουσείο τέχνης με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, με μια συλλογή που καλύπτει έργα από αρχαίους πολιτισμούς έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί τους ανεκτίμητους παγκόσμιους θησαυρούς όπως τη Μόνα Λίζα και το περίφημο γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου.

Το μουσείο στεγάζεται στο Παλάτι του Λούβρου, που χτίστηκε αρχικά στα τέλη του 12ου έως τον 13ο αιώνα υπό τον Φίλιππο Β’. Απομεινάρια του μεσαιωνικού φρουρίου του Λούβρου είναι ορατά στο υπόγειο του μουσείου. Λόγω της αστικής επέκτασης, το φρούριο τελικά έχασε την αμυντική του λειτουργία και το 1546 ο Φραγκίσκος Α’ το μετέτρεψε στην κύρια κατοικία των Γάλλων Βασιλέων. Το κτίριο επεκτάθηκε πολλές φορές για να σχηματίσει το σημερινό Παλάτι του Λούβρου.

Το μουσείο άνοιξε στις 10 Αυγούστου 1793 με μια έκθεση 537 έργων ζωγραφικής, η πλειονότητα των έργων ήταν βασιλική και κατασχεμένη εκκλησιαστική περιουσία. Λόγω δομικών προβλημάτων με το κτίριο, το μουσείο έκλεισε από το 1796 έως το 1801. Η συλλογή αυξήθηκε υπό τον Ναπολέοντα και το μουσείο μετονομάστηκε σε Musée Napoléon, αλλά μετά την παραίτηση του Ναπολέοντα, πολλά έργα που κατασχέθηκαν από τους στρατούς του επιστράφηκαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Η συλλογή αυξήθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XVIII και του Καρόλου X, και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας το μουσείο απέκτησε 20.000 κομμάτια.

Σήμερα το μουσείο περιέχει περισσότερα από 380.000 αντικείμενα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης. Η συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε οκτώ τμήματα: Αιγυπτιακές Αρχαιότητες, Αρχαιότητες Εγγύς Ανατολής, Ελληνικές, Ετρουσκικές και Ρωμαϊκές Αρχαιότητες, Ισλαμική Τέχνη, Γλυπτική, Διακοσμητικές Τέχνες, ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, Εκτυπώσεις και Σχέδια.

Η συλλογή ζωγραφικής του Λούβρου είναι μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας όλες τις περιόδους της ευρωπαϊκής τέχνης μέχρι τις Επαναστάσεις του 1848. Η συλλογή γαλλικών πινάκων του Λούβρου από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα είναι αξεπέραστη στον κόσμο και έχει επίσης πολλά αριστουργήματα Ιταλών ζωγράφων της Αναγέννησης, συμπεριλαμβανομένης της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι (περίπου 1503–19) και έργα Φλαμανδών και Ολλανδών ζωγράφων της περιόδου του μπαρόκ.

Δες πιο κάτω κάποιους από τους πιο πολύτιμους πίνακες που εκθέτει το μουσείο του Λούβρου:

Βάση έρευνας της Statista, το Λούβρο είναι το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, με περίπου 7,73 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022. Εσύ το έχεις επισκευτεί;