Το Facebook αποτελεί τομή στην ανθρώπινη επικοινωνία, εφόσον την παίρνει σε άλλο επίπεδο  διασύνδεσης των ανθρώπων. Δεν είναι απλώς όπως τα άλλα είδη εξ αποστάσεως επικοινωνίας, αλλά έχει σε μεγάλο βαθμό υποκαταστήσει τον τύπο, την τηλεόραση και τις δια ζώσης συναθροίσεις. Σε ένα βαθμό έχει υποκαταστήσει και τη λογοτεχνική τριβή.

Με μια ευκολία του πατήματος ενός κουμπιού, μπορείς να εκφραστείς δημόσια σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, με εικόνες ή λόγο. Παράλληλα, μπορεί να γίνεις αποδέκτης αντίστοιχα της έκφρασης των φίλων σου, να δεχθείς πληροφόρηση για θέματα για τα οποία έχεις επιδείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν, να αλληλεπιδράσεις εκ του μακρόθεν, πίσω από την οθόνη σου.

Το Facebook, όπως και τα άλλα είδη κοινωνικής δικτύωσης, έχουν μια ανυπολόγιστη εξουσία που χρήζει ειδικής μελέτης κατά τη γνώμη μου. Συσπειρώνουν οπαδούς, διαμορφώνουν γνώμη! Επιτονίζουν τα ενδιαφέροντα καθενός, ο οποίος ακολουθεί συγκεκριμένες ομάδες αναλόγως. Προωθούν, εν τέλει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και το θεωρώ σωστό που υπάρχει ο έλεγχος και ο περιορισμός σε εκφράσεις βίας και μισαλλοδοξίας. Το γεγονός ότι υπάρχουν, τουλάχιστον έξι κράτη, που έχουν απαγορεύσει τα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύει ακριβώς τη δύναμη που τα συνοδεύει. Εάν δεν υπάρχει το ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο, μπορείς να ενημερωθείς για όσα συμβαίνουν μόνο από κατευθυνόμενες επίσημες πηγές, οι οποίες παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως οι κυβερνήσεις επιθυμούν. Εάν κάνεις μια έρευνα για τα κράτη που απαγορεύουν τα κοινωνικά δίκτυα, θα καταλάβεις πολλά. Αν και δεν παύουν να έχουν τα μειονεκτήματα τους όλα αυτά τα δίκτυα, όπως η παραπληροφόρηση, η εμμονή με αυτά, η προώθηση του φανατισμού, τουλάχιστον δίδουν στον χρήστη τους μια ελευθερία πρόσβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Είναι ένας τρόπος να ακουστεί η φωνή καθενός ελεύθερα! Όπως με όλα τα πράγματα στο άτομο εναπόκειται η σωστή εκμετάλλευση και διαχείριση της ελευθερίας που του προσφέρεται! Αρκεί να είναι ελεύθερος!