Το “Λογική και Ευαισθησία” είναι μυθιστόρημα της πρώτης Αγγλίδας συγγραφέως Τζέιν Όστεν και το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο της δημοσιευμένο έργο, όταν εμφανίστηκε το 1811 με το ψευδώνυμο A Lady (ελλ. Μία Κυρία). 

1st Edition

Το ρομαντικό μυθιστόρημα, η “Λογική και Ευαισθησία” τοποθετείται στη νοτιοδυτική Αγγλία μεταξύ του 1792 και 1797, και απεικονίζει τη ζωή και τους έρωτες των αδερφών Ντάσγουντ, της Έλινορ και της Μάριαν. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις νεαρές κυρίες στο καινούριο τους σπίτι, ένα φτωχικό εξοχικό στην ιδιοκτησία ενός μακρινού συγγενή, όπου βιώνουν τον έρωτα, το ρομαντισμό και την ερωτική απογοήτευση. Η φιλοσοφική ανάλυση του μυθιστορήματος είναι ασαφής: ο αναγνώστης πρέπει να αποφασίσει αν η λογική και η ευαισθησία έχουν αληθινά συγχωνευθεί.

Η Τζέιν Όστεν έγραψε το πρώτο προσχέδιο του μυθιστορήματος με τη μορφή επιστολών γύρω στο 1795, όταν ήταν περίπου 19 χρόνων και του έδωσε τον τίτλο, “Έλινορ και Μάριαν”. Αργότερα άλλαξε τη μορφή σε αφηγηματική και τον τίτλο σε “Λογική και Ευαισθησία”. Αλλάζοντας τον τίτλο, η Όστεν πρόσθεσε “φιλοσοφικό βάθος” στο ότι άρχισε ως σκίτσο των δύο χαρακτήρων. Ο τίτλος του βιβλίου και αυτός του επομένου της δημοσιευμένου μυθιστορήματος, το “Περηφάνια και προκατάληψη”, ίσως είναι υποδηλωτικοί των πολιτικών συγκρούσεων της δεκαετίας του 1790.

Η βιογράφος της Όστεν, η Κλερ Τομάλιν, υποστηρίζει ότι η “Λογική και Ευαισθησία” έχει μία “ταλάντευση στην προσέγγισή της”, η οποία αναπτύχθηκε επειδή η Όστεν, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του μυθιστορήματος, σταδιακά έγινε λιγότερο σίγουρη για το αν θα έπρεπε να θριαμβεύσει η λογική ή η ευαισθησία. Η Όστεν χαρακτηρίζει τη Μάριαν ως μία γλυκιά λαίδη με ελκυστικά χαρακτηριστικά: εξυπνάδα, μουσικό ταλέντο, παρρησία και την ικανότητα να αγαπά βαθέως. Επίσης, αναγνωρίζει ότι ο Γουίλλομπυ, με όλα τα σφάλματά του, συνεχίζει να αγαπά και, ως ένα βαθμό, εκτιμά τη Μάριαν. Για αυτούς του λόγους, κάποιοι αναγνώστες βρίσκουν τον τελικό γάμο της Μάριαν με τον Συνταγματάρχη Μπράντον ως μη ικανοποιητικό τέλος.

Το 1811, ο Τόμας Έγκερτον από τον εκδοτικό οίκο Military Library στο Λονδίνο αποδέχτηκε το χειρόγραφο για έκδοση, σε τρεις τόμους. Η Όστεν πλήρωσε για το βιβλίο ώστε να δημοσιευτεί και πλήρωσε τον εκδότη μία προμήθεια επί των πωλήσεων. Το κόστος της έκδοσης ήταν περισσότερο από το ένα τρίτο του ετήσιου οικιακού εισοδήματος της Ώστεν των £460. Έβγαλε ένα κέρδος των £140 στην πρώτη έκδοση, ενώ πούλησε όλα τα 750 έντυπα αντίγραφα μέχρι τον Ιούλιο του 1813. Μία δεύτερη έκδοση διαφημίστηκε τον Οκτώβριο του 1813.

Το μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί στην κινηματογραφική οθόνη πολλές φόρες, μα η πιο επιτυχημένη διασκευή  είναι η ταινία του 1995, με σκηνοθέτη τον Ang Lee. Ο σκηνοθέτης είχε προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά είχε εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας 135 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η Emma Thompson, έγραψε το σενάριο και πρωταγωνιστεί ως η Έλινορ, ενώ η Kate Winslet υποδύεται τη μικρότερη αδερφή Μαριάν. Ο Hugh Grant και ο Alan Rickman υποδύονται αντίστοιχα τους μνηστήρες τους. Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων επτά υποψηφιοτήτων για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Γυναικείου Ρόλου.

Η ταινία Λογική και Ευαισθησία συνέβαλε στην αναζωπύρωση της δημοτικότητας για τα έργα της Τζέιν Όστεν . Εσείς την έχετε δει;