Ο Κυβισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα της ζωγραφικής και της γλυπτικής στην Ευρώπη του 20ού αιώνα και συγκαταλέγεται στη Συγχρονη/Μοντέρνα Τέχνη. Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν τον κόσμο πιο ειλικρινά, ο Κυβιστές εγκατέλειψαν τη γραμμική προοπτική που χρησιμοποιήθηκε στην Αναγεννησιακή Τέχνη (15ο-16ο αιώνα),  ώστε να απεικονίσουν το βάθος και την απόσταση στη ζωγραφική.

Ο Pablo Picasso (Πάμπλο Πικάσο)  και ο Georges Braque (Τζορτζ Μπρακ) ξεκίνησαν τον Κυβισμό, στη Γαλλία το 1907-08 περίπου, όταν άρχισαν να απεικονίζουν αντικείμενα, ανθρώπους και μέρη σε επίπεδους καμβάδες από πολλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα. Πίστευαν ότι αυτό παρουσίαζε στους θεατές πιο ακριβείς αναπαραστάσεις του κόσμου από τις αξιώσεις της τρισδιάστατης. Εμπνευσμένοι από την αναδρομική έκθεση του Πωλ Σεζάν το 1906, ο Πικάσο και ο Μπρακ άρχισαν να συνεργάζονται, εγκαταλείποντας την καλλιτεχνική παράδοση της δημιουργίας ψευδαισθήσεων από σταθερά σημεία.  

Όπως και ο Ιμπρεσιονισμός, το όνομα Κυβισμός ήταν αρχικά χλευαστικό, που δόθηκε από έναν κριτικό σε μια έκθεση του 1908, και απλά  ‘‘κόλλησε’’.  O κριτικός αυτός ήταν ο Louis Vauxcelles, ο οποίος περιέγραψε χλευαστικά το έργο του Braque το Houses at L’Estaque ως αποτελούμενο από κύβους. Στη ζωγραφική του Μπρακ, οι όγκοι των σπιτιών, οι κυλινδρικές μορφές των δέντρων και το μαύρισμα και το πράσινο χρώμα θυμίζουν τα τοπία του Πωλ Σεζάν, τα οποία ενέπνευσαν βαθιά τους κυβιστές στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους (μέχρι το 1909). Ήταν, ωστόσο, το Les Demoiselles d’Avignon, ζωγραφισμένο από τον Πικάσο το 1907, που προήγγειλε το νέο στυλ. Σε αυτό το έργο, οι μορφές πέντε γυναικείων γυμνών γίνονται σπασμένα, γωνιακά σχήματα. Όπως και στην τέχνη του Σεζάν, η προοπτική αποδίδεται μέσα από το χρώμα, με τα ζεστά κοκκινοκαφέ να προχωρούν και τα ψυχρά μπλουζ να υποχωρούν.

Houses at L’Estaque by Georges Braque (1908)
Les Demoiselles d’Avignon by Pablo Picasso (1907)

Το κίνημα του Κυβισμού χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη διαρκεί από το 1907 έως το 1912 και ονομάζεται Αναλυτικός Κυβισμός ενώ η δεύτερη φάση που διαρκεί μέχρι το 1914, ονομάζεται Συνθετικός Κυβισμός και περιείχε φωτεινότερα χρώματα και στοιχεία κολάζ κατασκευασμένα από συμβατικά υλικά τέχνης.

Όλοι οι κυβιστές παρουσίασαν πολλαπλές απόψεις στην τέχνη τους. Επειδή αυτό δημιουργούσε περισσότερες γωνίες και επίπεδα από ό,τι σε παραδοσιακούς πίνακες με ενιαία σημεία θέασης, το έργο φαίνεται συχνά να αποτελείται από γεωμετρικά σχήματα που ενέπνευσαν το όνομα του κινήματος. Ο πίνακας του Μπρακ το The Violin and Pitcher (1910), για παράδειγμα, περιλαμβάνει αυτά τα κατακερματισμένα σχήματα και γωνίες. Δες το έργο πιο κάτω:

Άλλοι καλλιτέχνες του κινήματος του  Κυβισμού είναι οι Juan Chris (1887-1927), Albert Gleizes (1881-1953), Jean Metzinger (1883-1956) και Fernand Leger (1881-1955).

Δες πιο κάτω τα έργα τους:

ΠΗΓΗ: THE SHORT STORY OF MODERN ART by Susie Hodge (2019), Lawrence King Publishing