Ο Vincent Van Gogh (ελλ. Βίνσεντ Βαν Γκογκ) ήταν Ολλανδός μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος του οποίου το έργο είναι αξιοσημείωτο για την ομορφιά, το συναίσθημα και το χρώμα του, και επηρέασε σε μέγιστο βαθμό την τέχνη του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853 στην πόλη Groot-Zundert της Ολλανδίας, από αυστηρό πατέρα και μητέρα καλλιτέχνη, της οποίας η αγάπη για τη φύση, το σχέδιο και τις ακουαρέλες μεταφέρθηκε στον ίδιο. Η οικογένεια είχε 6 παιδιά και ο μικρότερος αδελφός του Βίνσετ Βαν Γκογκ, ο Theo Van Gogh, ο οποίος δούλευε ως έμπορος έργων τέχνης, υποστήριζε την τέχνη του μεγαλύτερου αδελφού του και τον βοήθησε με την καλλιτεχνική του πορεία.

Σε ηλικία 15 ετών, η οικογένεια του Βαν Γκογκ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ο Βίνσεντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να δουλέψει. Έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία εμπόρων έργων τέχνης στη Χάγη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Βαν Γκογκ μιλούσε άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά, καθώς και τη μητρική του ολλανδική γλώσσα. Τον Ιούνιο του 1873, ο καλλιτέχνης μεταφέρθηκε στην γκαλερί Groupil στο Λονδίνο, όπου εκεί, ερωτεύτηκε την κόρη της σπιτονοικοκυράς του, Eugenie Loyer. Όταν εκείνη απέρριψε την πρόταση γάμου του, ο Βαν Γκογκ υπέστη ψυχολογικό τραύμα και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό.

Στη συνέχεια, δίδαξε σε ένα σχολείο αρρένων Μεθοδιστών και επίσης κήρυξε στην εκκλησία. Ετοιμάστηκε να δώσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Άμστερνταμ και μετά από ένα χρόνο επιμελούς μελέτης, αρνήθηκε να δώσει εξετάσεις στα Λατινικά, αποκαλώντας τα Λατινικά «νεκρή γλώσσα» των φτωχών ανθρώπων και στη συνέχεια του αρνήθηκαν την είσοδο. Το ίδιο συνέβη και στην Εκκλησία του Βελγίου: Οι ευαγγελικές επιτροπές δεν ήταν τόσο ευχαριστημένες. Διαφώνησαν με τον τρόπο ζωής του Βαν Γκογκ, ο οποίος είχε αρχίσει να παίρνει μαρτυρικό τόνο. Αρνήθηκαν να ανανεώσουν το συμβόλαιο του και αυτός αναγκάστηκε να βρει άλλο επάγγελμα.

Το φθινόπωρο του 1880, ο Βαν Γκογκ αποφάσισε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και να γίνει καλλιτέχνης. Η καλλιτεχνική του πορεία ήταν σύντομη, διήρκεσε μόνο 10 χρόνια έως το 1890. Κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια αυτής της περιόδου, ενώ απέκτησε τεχνική επάρκεια, περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε σχέδια και ακουαρέλες.  Αν και δεν είχε επίσημη καλλιτεχνική εκπαίδευση, ο αδερφός του Theo προσφέρθηκε να τον υποστηρίξει οικονομικά. Πρώτα, πήγε να σπουδάσει σχέδιο στην Ακαδημία των Βρυξελλών και το 1881 μετακόμισε στο πατρικό του πατέρα του στο Etten της Ολλανδίας και άρχισε να εργάζεται με έμπνευση τη φύση. Η τέχνη του τον βοήθησε να παραμείνει συναισθηματικά ισορροπημένος.

Το 1885 άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό που θεωρείται το πρώτο του αριστούργημα,  « Οι Πατατοφάγοι». Ο Theo, ο οποίος εκείνη τη στιγμή ζούσε στο Παρίσι, πίστευε ότι ο πίνακας δεν θα είχε καλή υποδοχή στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο ιμπρεσιονισμός είχε γίνει η τάση.

The Potato Eaters

Στο Αρλ, της Γαλλίας  συναντά τον γνωστό ζωγράφο Πωλ Γκωγκέν και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. Μία στενή φιλία ξεκινάει, καθώς ο Βαν Γκογκ βλέπει στο πρόσωπο του Γκωγκέν τον πολύτιμο φίλο, που πάντα αναζητούσε. Η καταστροφή χτύπησε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1888, όπου μια διαμάχη με τον Γκωγκέν, κατέληξε στο να χάσει μέρος του αυτιού του. Οι ιστορικοί τέχνης του 21ου αιώνα, Hans Kaufmann και Rita Wildegans, εξέτασαν τα σύγχρονα αστυνομικά αρχεία και την αλληλογραφία των καλλιτεχνών και κατέληξαν  ότι ο Γκωγκέν ακρωτηρίασε το αυτί του Βαν Γκογκ με σπαθί, και όχι με λεπίδα ξυρίσματος όπως φημολογείτο. Ό,τι κι αν συνέβη, ο Βαν Γκογκ ανέλαβε την ευθύνη και νοσηλεύτηκε, ενώ ο Γκωγκέν απομακρύνθηκε. Ο Βαν Γκογκ επιστρέφοντας στο σπίτι του, συνέχισε να ζωγραφίζει, δημιουργώντας την περίφημη αυτοπροσωπογραφία του, με το δεμένο αυτί του.

Self-Portrait with Bandaged Ear, 1889, Vincent van Gogh (1853-1890)

Αρκετές εβδομάδες αργότερα από το πιο πάνω συμβάν, εμφάνισε και πάλι συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, αρκετά σοβαρά ώστε να τον επαναφέρουν στο νοσοκομείο. Στα τέλη Απριλίου 1889, φοβούμενος μήπως χάσει την ανανεωμένη του ικανότητα για εργασία, την οποία θεωρούσε ως εγγύηση της λογικής του, ζήτησε να κλειστεί προσωρινά στο άσυλο Saint-Rémy-de-Provence για να υποβληθεί σε ιατρική παρακολούθηση. Ο Βαν Γκογκ έμεινε εκεί για 12 μήνες, στοιχειωμένος από επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, εναλλάσσοντας διαθέσεις ηρεμίας και απόγνωσης και εργαζόταν κατά διαστήματα επάνω στα ακόλουθα έργα του: Η Έναστρη Νύχτα, Κήπος του Ασύλου, Κυπαρίσσια, Ελιές, Les Alpilles, πορτρέτα γιατρών και ερμηνείες έργων ζωγραφικής.  

Ο καλλιτέχνης βρισκόμενος σε απόγνωση, αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε στις 29 Ιουλίου το 1890. Ο αδελφός του Theo πέθανε έξι μήνες αργότερα. Αν και ο Βινσεντ Βαν Γκογκ, παρέμεινε φτωχός και ουσιαστικά άγνωστος σε όλη του τη ζωή, τώρα είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους ζωγράφους παγκοσμίως.

Η τεχνική impasto συνδέεται συνήθως με το έργο του Vincent Van Gogh. Λέγεται ότι εφάρμοσε τις μπογιές απευθείας στον καμβά και απλώς τις ανακάτεψε με τα δικά του δάχτυλα. Ένα από τα παραδείγματα της τεχνικής impasto στο έργο του είναι ο πίνακας The Starry Night (Η Έναστρη Νύχτα) που ακολουθεί πιο κάτω.

Δες περισσότερα έργα του ζωγράφου διαδικτυακά από το Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ.