Οι άνθρωποι μοιάζουν χαώδεις με τα πιστεύω και τη συμπεριφορά τους. Πότε φάσκουν και αντιφάσκουν, πότε είναι σταθεροί και αμετακίνητοι. Κάποτε ακράδαντα υποστηρίζουν σθεναρά μια άποψη, υποχωρούν σε άλλη περίπτωση και αναρωτιέσαι αν είναι το ίδιο άτομο στο πριν και το μετά. Κι αυτό είναι φυσιολογικό μια που τα πάντα ρει όπως και οι απόψεις μας, μια που “το μόνο σταθερό στη φύση είναι η αλλαγή”. Η αναπροσαρμογή στις συνθήκες, η πλαστικότητα της σκέψης είναι, άλλωστε δύναμη για επιβίωση στα νέα δεδομένα κάθε φορά. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε μικροσκοπικά τους ανθρώπους, αρχίζοντας από τους κοντινούς μας πρώτα, θα διακρίνουμε τα μοτίβα της συμπεριφοράς τους. Αυτό ισχύει και για τον ίδιο μας τον εαυτό!


Μοτίβα ισχυρά ριζωμένα στον καθένα επίκτητα ή και γονιδιακά. Και τι εννοώ με αυτό. Ένα άτομο που λόγω μη αποδοχής εξαναγκάστηκε στο ψέμα, χρησιμοποιεί αυτό το μοτίβο διάσπαρτα στη συμπεριφορά του. Αν ένα άτομο συνήθισε να διαχειρίζεται τα ζόρια της ζωής απομονώνοντας τον εαυτό του, αν ένας άλλος ξέρει να το κάνει αυτό ζητώντας παρέα και στήριξη θα έχει αυτό το μοτίβο να πορεύεται. Ένας ηδονιστής θα αναζητεί την ηδονή σε διάφορες εκφάνσεις, ενώ ο σκεπτικιστής θα κρατάει το μοτίβο της αμφισβήτησης σε πολλές εκφάνσεις.
Παρ’ όλες τις αλλαγές που πιθανόν να προκύψουν στη ζωή καθενός, παρ’ όλες τις ανατροπές προβάλλει τα μοτίβα του ως γνώριμο τρόπο αντιμετώπισης.
Έτσι παύει το χάος να  καταπίνει τον άνθρωπο, αφού τα σταθερά μοτίβα είναι η αναπόφευκτη σωτηρία του.

Παρατήρησε τα μοτίβα σου και των άλλων και κάνε δουλειά σε αυτά αν θες διαφορετικό αποτέλεσμα! Αλλιώς, φρόντισε και εκτίμησε τα μοτίβα που φέρνουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα ζωής για σένα!