Η γλυπτική είναι μια καλλιτεχνική μορφή στην οποία σκληρά ή πλαστικά υλικά επεξεργάζονται σε τρισδιάστατα αντικείμενα τέχνης. Τα σχέδια μπορούν να ενσωματωθούν σε ανεξάρτητα αντικείμενα, σε ανάγλυφα σε επιφάνειες ή σε περιβάλλοντα που κυμαίνονται από ταμπλό έως περιβάλλοντα που τυλίγουν τον θεατή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τεράστια ποικιλία μέσων, όπως πηλό, κερί, πέτρα, μέταλλο, ύφασμα, γυαλί, ξύλο, γύψο, καουτσούκ και άλλα τυχαία αντικείμενα. Τα υλικά μπορεί να είναι σκαλισμένα, μοντελοποιημένα, καλουπωμένα, χυτά, σφυρήλατα, συγκολλημένα, ραμμένα, συναρμολογημένα ή διαφορετικά διαμορφωμένα και συνδυασμένα.

Η γλυπτική μεγαλώνει, αλλάζει και διευρύνει συνεχώς το εύρος των δραστηριοτήτων της και εξελίσσει νέα είδη αντικειμένων. Το εύρος του όρου ήταν πολύ ευρύτερο στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα από ό,τι ήταν μόλις δύο ή τρεις δεκαετίες πριν, και στη ρευστή κατάσταση των εικαστικών τεχνών στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές προεκτάσεις του. Η γλυπτική από τον 20ο αιώνα δεν περιορίζεται στις δύο παραδοσιακές διαδικασίες διαμόρφωσης της σκάλισης και της μοντελοποίησης ή σε τέτοια παραδοσιακά φυσικά υλικά όπως η πέτρα, το μέταλλο, το ξύλο, το ελεφαντόδοντο, το κόκκαλο και ο πηλός. Επειδή οι σημερινοί γλύπτες χρησιμοποιούν οποιαδήποτε υλικά και μεθόδους κατασκευής που εξυπηρετούν τους σκοπούς τους, η τέχνη της γλυπτικής δεν μπορεί πλέον να ταυτιστεί με ειδικά υλικά ή τεχνικές.

Σε αντίθεση με τον ζωγράφο, ο οποίος δημιουργεί εφέ φωτός μέσα στο έργο, ο γλύπτης χειρίζεται το πραγματικό φως στο έργο. Η κατανομή του φωτός και της σκιάς στις μορφές της δουλειάς του/της εξαρτάται από την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός από εξωτερικές πηγές. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό μπορεί να καθορίσει το είδος της επίδρασης που θα έχει αυτό το εξωτερικό φως. Εάν ο καλλιτέχνης γνωρίζει πού θα τοποθετηθεί το έργο, μπορεί να το προσαρμόσει στο είδος του φωτός που είναι πιθανό να λάβει. Πολλοί γλύπτες της ύστερης γοτθικής εποχής χρησιμοποίησαν το φως και τη σκιά ως ισχυρό εκφραστικό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους, στοχεύοντας σε μια μυστηριώδη αφάνεια, με τις μορφές που διασπώνται από τη σκιά να αναδύονται από ένα σκοτεινό φόντο. Έλληνες, Ινδοί και οι περισσότεροι Ιταλοί γλύπτες της Αναγέννησης διαμόρφωσαν τις φόρμες των έργων τους για να δέχονται φως με τρόπο που καθιστά το όλο έργο ακτινοβόλα καθαρό.

Η διαδικασία της γλυπτικής μπορεί να αναλυθεί σε δύο βασικές αρχές, την προσθετική και την αφαιρετική. Ποια από αυτές τις αρχές χρειάζεται υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από το υλικό που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ο γλύπτης, καθώς και από τη φύση του κομματιού που δημιουργείται. Το πρόσθετο είναι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, η διαδικασία του τεμαχισμού ή της προσθήκης υλικού για να δημιουργηθεί προς τα έξω η επιθυμητή μορφή του γλυπτού. Το αφαιρετικό είναι το αντίθετο, όπου το υλικό σκαλίζεται ή αφαιρείται συστηματικά με τέτοιο τρόπο ώστε να «αποκαλύπτεται» το γλυπτό.

Η γλύπτης ακολουθεί τις ακόλουθες τεχνικές κατά τη δημιουργία ενός γλυπτού:  

1.Σκάλισμα

Το σκάλισμα βλέπει τον γλύπτη να χρησιμοποιεί μια ποικιλία εργαλείων για να δημιουργήσει ένα γλυπτό σκαλίζοντας ή αφαιρώντας υλικό. Συνήθως τα γλυπτά από πέτρα και ξύλο κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι πέτρας μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας μια σμίλη. Οποιοδήποτε υλικό είναι αρκετά σκληρό για να διατηρήσει τη μορφή του όταν αφαιρούνται τμήματα του θα μπορούσε να υπόκειται σε αυτή τη διαδικασία αφαίρεσης. Εκτός από την πέτρα και το ξύλο, το ελεφαντόδοντο και ο πάγος είναι επίσης κοινά υλικά που χρησιμοποιούνται με την τεχνική του σκαλίσματος.

2.Χύτευση

Η χύτευση χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία μεταλλικών γλυπτών, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά όπως γύψος, σκυρόδεμα ή ρητίνη. Ένα υγρό υλικό χύνεται σε ένα καλούπι όπου με τον καιρό πήζει δημιουργώντας ένα συμπαγές γλυπτό. Συνήθως τα γλυπτά που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική πρόσθετης είναι μέταλλο, με το μπρούτζο να είναι ίσως το είδος μετάλλου που χρησιμοποιείται πιο συχνά.

3.Μοντελοποίηση

Η μοντελοποίηση είναι μια προσθετική τεχνική. Η διαδικασία της γλυπτικής μοντελοποίησης είναι να ληφθεί ένα μαλακό υλικό όπως ο πηλός και να το χειριστείτε και να το διαμορφώσετε στην επιθυμητή μορφή. Μπορούν να προστεθούν επιπλέον κομμάτια υλικού για τη δημιουργία του γλυπτού.

4.Συναρμολόγηση

Η συναρμολόγηση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά στη δημιουργία σύγχρονων ή σύγχρονων έργων τέχνης και έγινε γνωστή κατά τον 20ο αιώνα. Ένας τεράστιος αριθμός υλικών είναι διαθέσιμος στον σύγχρονο γλύπτη και μέσω αυτής της διαδικασίας προσθήκης, τα υλικά συλλέγονται και ενώνονται μεταξύ τους για τη συναρμολόγηση ενός γλυπτού.

Μερικοί από τους σπουδαίους γλύπτες που επηρέασαν τα καλλιτεχνικά δρώμενα είναι οι ακόλουθοι:  Πραξιτέλης, Donatello, Μιχαήλ Άγγελος, Gianlorenzo Bernini, Αντόνιο Κάνοβα, Ογκίστ Ροντέν, Constantin Brancusi,  Μαρσέλ Ντυσάν, Alexander Calder, Alberto Giacometti.