Η σουηδική τέχνη θεωρείται συνήθως ως μέρος της ευρύτερης σκανδιναβικής τέχνης της Σκανδιναβίας. Ιδιαίτερα από το 1100 περίπου, έχει επηρεαστεί έντονα από τις ευρύτερες τάσεις της ευρωπαϊκής τέχνης. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύθηκε σημαντικά. Λόγω των γενναιόδωρων επιδοτήσεων τέχνης, η σύγχρονη σουηδική τέχνη έχει μεγάλη κατά κεφαλήν παραγωγή.

Πιο κάτω θα αναφερθώ σε πέντε μουσεία καλών τεχνών της Σουηδίας που αξίζει να επισκεφτείς:

1.Νationalmuseaum

Το Nationalmuseum (Εθνικό Μουσείο) βρίσκεται στη Στοκχόλμη και είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Σουηδίας. Η συλλογή του Εθνικού Μουσείου περιλαμβάνει παλιούς πίνακες και γλυπτά, χειροτεχνήματα και σχέδια από τον 16ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα. Η συλλογή περιέχει έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Ρέμπραντ, ο Ρούμπενς, ο Φρανς Χαλς και ο Ρενουάρ. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1792 ως Kungliga Museet («Βασιλικό Μουσείο»). Το σημερινό κτίριο άνοιξε το 1866, όταν μετονομάστηκε σε Εθνικό Μουσείο, και χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα κτίρια για τη διοργάνωση της Γενικής Βιομηχανικής Έκθεσης της Στοκχόλμης το 1866. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από περίπου μισό εκατομμύριο σχέδια από τον Μεσαίωνα έως το 1900, μια εξέχουσα συλλογή του 17ου αιώνα του Ρέμπραντ και άλλων Ολλανδών ζωγράφων, καθώς και μια συλλογή από αντικείμενα από πορσελάνη, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και μοντέρνα τέχνη. Συνολικά η συλλογή ανέρχεται σε περίπου 700.000 αντικείμενα.

 

2.Museum of Fine Art (Goteborgs Konstmuseum)

Το Μουσείο Καλών Τεχνών Τέχνης, στην πόλη Γκέτεμποργκ (Σουηδικά: Göteborgs konstmuseum) περιέχει την καλύτερη συλλογή σκανδιναβικής τέχνης του τέλους του 19ου αιώνα στον κόσμο. Μεταξύ των Σουηδών καλλιτεχνών που παρουσιάζονται είναι ο P.S. Krøyer, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch και Anders Zorn. Το μουσείο στεγάζει επίσης παλαιότερη και σύγχρονη τέχνη,τόσο σκανδιναβική όσο και διεθνή. Η συλλογή του περιλαμβάνει, τον Μονέ, τον Πικάσο και τον Ρέμπραντ. Το Μουσείο έχει βραβευτεί με τρία αστέρια στον Πράσινο Οδηγό Michelin (Green Guide Scandinavia).

 

3.Moderna Museet

Το Moderna Museet είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Συλλέγουν και εκθέτουν μοντέρνα τέχνη από τις αρχές του 20ου αιώνα και φωτογραφίες από το 1840 και μετά.Το μουσείο άνοιξε το 1958, όταν μεταφέρθηκε από το Εθνικό Μουσείο σε μια πρώην αίθουσα ασκήσεων του ναυτικού στο Skeppsholmen στη Στοκχόλμη. Το σημερινό κτίριο ολοκληρώθηκε το 1998 και εφάπτεται του παλιού μουσείου. Η συλλογή έργων τέχνης Moderna Museet περιλαμβάνει περισσότερα από 130.000 έργα σε διάφορα μέσα. Αρχικά κυριαρχούνταν από τρεις κατηγορίες – σουηδική και σκανδιναβική τέχνη, μοντερνισμός γαλλικού προσανατολισμού και αμερικανική τέχνη από τις δεκαετίες του 1950 και του 60 – η συλλογή επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει πρωτοποριακές γυναίκες καλλιτέχνες του 20ου και 21ου αιώνα και έργα από έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Με περίπου 100.000 αντικείμενα, η συλλογή φωτογραφιών της Moderna Museet είναι ασύγκριτη.

 

4.Millesgården Museum

Το Millesgården είναι ένα μουσείο τέχνης και ένας κήπος γλυπτών, που βρίσκεται στο νησί Lidingö στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Βρίσκεται στους χώρους του πρώην σπιτιού του γλύπτη Carl Milles (1875–1955) και της συζύγου του, της καλλιτέχνιδας Olga Milles (1874–1967). Το Millesgården αποτελείται από τρία κύρια μέρη: το πρώην σπίτι των καλλιτεχνών, μια γκαλερί τέχνης και ένα πάρκο γλυπτικής.

 

5.Thiel Gallery (Thielska Galleriet)

Η γκαλερί Thiel (Σουηδικά: Thielska galleriet) είναι ένα μουσείο τέχνης στην περιοχή του πάρκου Djurgården της Στοκχόλμης, Σουηδία. Εκπροσωπούνται τα μέλη της Ένωσης Καλλιτεχνών (Konstnärsförbundet) από τις αρχές του 1900 καθώς και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων του Έντβαρντ Μουνκ στον κόσμο. Το μουσείο ήταν αρχικά η ιδιωτική κατοικία και η γκαλερί τέχνης του τραπεζίτη και συλλέκτη Ernest Thiel (1859–1947), ο οποίος απέκτησε τέχνη από συγχρόνους του μεταξύ Σκανδιναβών καλλιτεχνών, όπως ο Bruno Liljefors, ο Anders Zorn, ο Eugène Jansson και ο Edvard Munch.Το σπίτι χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1907 και σχεδιάστηκε σε στιλ art nouveau με λευκές προσόψεις από τον αρχιτέκτονα Ferdinand Boberg (1860–1946). Η γκαλερί αποκτήθηκε από το κράτος το 1924 και άνοιξε για το κοινό το 1926.