Δημιουργική γραφή:

Γράφοντας αναφορές, ή δοκίμια, επιστολές για επαγγελματικούς λόγους, απαντώντας σε μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γράφοντας μηνύματα, ακόμα και άρθρα για περιοδικά, θεωρείται κανονική γραφή.

Η δημιουργική γραφή διαφέρει. Δημιουργική γραφή ορίζεται οτιδήποτε γράφεται με δημιουργικότητα. Και η δημιουργικότητα απαιτεί φαντασία και καινοτόμες ιδέες.  Χρειάζεται παρατηρητικότητα, αφοσίωση και διείσδυση στις σκέψεις και στις συμπεριφορές των ανθρώπων που κινούνται γύρω μας. Η τέχνη αυτή, καταγράφει και αναλύει συναισθήματα, με τη βοήθεια που μας παρέχει ο πλούτος της γλώσσας και οι τεχνικές του έντεχνου λόγου. Οι λέξεις, μεταμορφώνονται σε εικόνες, και οι εικόνες δημιουργούν την ίδια τη ζωή.

Η δημιουργική γραφή, καταγράφει και δημιουργεί: «έξω από κουτί».

Είδη δημιουργικής γραφής:

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δημιουργική γραφή περιλαμβάνει διάφορους τύπους και κατηγορίες ειδών γραφής. Χωρίζεται σε δύο ενότητες: Ποίηση και πεζογραφία, οι οποίες χωρίζονται σε μυθοπλασία και μη-φαντασία. Η μυθοπλασία, αναφέρεται σε ιστορίες, που έχουν ένα θέμα και αφορούν τους ανθρώπους, τα συναισθήματα και τις ενέργειές τους.  Οι μικρού μήκους ιστορίες ανήκουν στην κατηγορία της πεζογραφίας. Ενώ η ποίηση περιλαμβάνει ελεύθερο στίχο και τραγούδι που αφορά ένα θέμα.

Κάτω από την ομπρέλα της δημιουργικής γραφής, τα είδη κατηγοριοποιούνται σε: τραγωδία, ρομαντισμό, φόβο, έγκλημα, λυρισμό ή δράμα.

Τα γενικά χαρακτηριστικά ενός έργου της δημιουργικής γραφής περιλαμβάνουν αναλόγως θεματολογίας, πλοκή, φόντο, σκηνογραφία, διάλογο, στυλ και χαρακτήρα.

Ο συγγραφέας – δημιουργός, καλείται να διαχωρίσει τη μορφή γραψίματος που έχει επιλέξει και στη συνέχεια να ταξιδέψει μέσα από τη δική του περιπλάνηση στη φαντασία του, για να αποδώσει το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Το έργο του, γίνεται εκπληκτικό, κάνοντας τον αναγνώστη να αισθάνεται ότι ζει την ιστορία την οποία διαβάζει.  Σ’ αυτό συμβάλλουν τα εκφραστικά μέσα, οι περιγραφές και η δύναμη της πέννας του εκάστοτε συγγραφέα, όπως επίσης η χρήση των επιθέτων που δημιουργούν ακριβείς έννοιες. 

Πώς να ξεκινήσετε τη δημιουργική γραφή;

Με έκφραση συναισθημάτων, επιλογών, εμπειριών και σκέψεων μέσα από την καθημερινότητα. Ξεκινάμε με κάτι απλό, χωρίς πίεση για να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο και τη δημιουργικότητά μας. Ακολουθεί πρακτική εξάσκηση και μελέτη, η οποία βελτιώνει τον τρόπο γραφής με την πάροδο του χρόνου.

Μαρία Στυλιανού

Writing Coach / Συγγραφέας 15 βιβλίων / Εκδότρια