Η Ελλάδα είναι γνωστή για τον αρχαίο πολιτισμό της, τη γέννηση της δημοκρατίας και την κλασική τέχνη, αλλά η χώρα έχει επίσης μια δυναμική σκηνή σύγχρονης τέχνης. Αν είσαι λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού, αξίζει να επισκεφτείς τα πέντε πάρακατω μουσεία όταν θα είσαι στην Αθήνα:

1.Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900. Αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργήθηκε με βάση τη διαθήκη του νομικού και φιλότεχνου, ιδρυτικού μέλους της εταιρείας «Φίλοι του Λαού» Αλεξάνδρου Σούτζου (1839-1895), που κληροδότησε την κινητή και ακίνητη περιουσία του, όπως και τη συλλογή έργων τέχνης και νομισμάτων του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός «Μουσείου Καλών Τεχνών». Η Εθνική Πινακοθήκη έχει στο σύνολο τέσσερα παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που επεκτείνει τη δράση και τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα και βοηθάει στην εξοικείωση και του κοινού στην περιφέρεια με τις εικαστικές τέχνες. Οι ιστορικές συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκινούν από τη μεταβυζαντινή περίοδο και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco), που προήλθε από τη λεγόμενη Κρητική Σχολή, καλύπτουν την επτανησιακή ζωγραφική, και διευρύνονται με έργα που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, από την ανεξαρτησία του έως τις ημέρες μας. Η Πινακοθήκη κατέχει επίσης μια αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης που περιλαμβάνει τόσο έργα ζωγραφικής όσο και έργα χαρακτικής και σχεδίου.  

2.Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1930 στην Αθήνα με δωρεά του Αντώνη Μπενάκη προς το Ελληνικό Δημόσιο εις μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη, έτσι και στεγάστηκε στη νεοκλασική αρχοντική οικία της οικογένειας Μπενάκη. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα με πάνω από 100.000 εκθέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ενώ από το 2000 οι συλλογές του διαχωρίστηκαν θεματικά με την χρήση περιφερειακών μουσείων.  Ο Αντώνης Μπενάκης είχε ξεκινήσει να συλλέγει τα μετέπειτα εκθέματα στην Αίγυπτο, 30 χρόνια πριν την ίδρυση του Μουσείου. Το 1926 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα οπότε και αποφάσισε τη δωρεά του Μουσείου Μπενάκη στο ελληνικό κράτος μαζί με το πατρικό του σπίτι, κατόπιν της οποίας τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου στις 22 Απριλίου 1931. Το Μουσείο έχει έργα αρχαίας, βυζαντινής, μεταβυζαντινής, ισλαμικής και παραδοσιακής τέχνης. 

3. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο στην Αθήνα με αντικείμενο τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία.  Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Από το 2016, μόνιμη στέγη του Μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Οι συλλογές αποτελούνται από έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο εγκαταστάσεις, ηχητικά και διαδικτυακά έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι: Μπιλ Βιόλα, Γκάρι Χιλ, Ίλια Καμπάκοφ, Γιάννης Κουνέλλης κ.α. Επίσης διαθέτει μια σημαντική συλλογή έργων βίντεοτέχνης από τους πιο σημαντικούς βιντεο-καλλιτέχνες όπως: Nam June Paik, Bruce Nauman, Bill Viola, Gary Hill, Vito Acconci, Marina Abramovic & Ulay, Chris Burden, Lynda Benglis, Martha Rosler κ.ά. Το 2022 το μουσείο έλαβε δωρεά 140 έργων σύγχρονης τέχνης από την Δωρεά της  Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, συμπεριλαμβανομένων έργων των Kutluğ Ataman, Abraham Cruzvillegas, Paul McCarthy, Ana Mendieta, Annette Messager καθώς και πολλών ελλήνων καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια, η συλλογή ανοίγεται σε πεδία όπως η net art και η sound art.

4. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή είναι ένα μουσείο που στεγάζει την εκτενέστερη ιδιωτική συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα στο Παγκράτι της Αθήνας. Εγκαινιάστηκε το 2019 και φιλοξενεί όλη την πλούσια συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που απέκτησε ο εφοπλιστής Βασίλης Γουλανδρής και η σύζυγός του Ελίζα. Το μουσείο εκθέτει έργα τέχνης που χρονολογούνται κυρίως από τη δεκαετία του 1880 έως σήμερα. Στην κύρια αίθουσα είναι έργα από διάφορα μεγάλα ονόματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, όπως ο Σεζάν,  Μιρό,  Μονέ,  Πικάσο, Ρενουάρ,  Βαν Γκογκ Μπρακ, Σαγκάλ,  κ.α. Επίσης διαθέτει κινέζικες πορσελάνες, γυάλινα σκεύη, καθώς και έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα. Στην κεντρική αίθουσα εκτίθενται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης και ο Παναγιώτης Τέτσης. Ο τελευταίος όροφος των συλλογών είναι αφιερωμένος σε σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Μαρίνα Καρέλλα κ.α

5. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μουσείο στην Αθήνα το οποίο ασχολείται με τη στέγαση αντικειμένων και προβολή των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου. Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι έργα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού από την 3η χιλιετία π.Χ. Το μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1986, ώστε να στεγάσει τη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης του Νικόλαου Γουλανδρή και της Ντόλλης Γουλανδρή, οι οποίοι άρχισαν να αποκτούν τα τέχνεργα με την άδεια των αρχών από τη δεκαετία του 1960. Η συλλογή αυτή συμπεριελαμβάνε πολλά σπάνια αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης. Μετά την ίδρυση του μουσείου, η συλλογή αυξάνει από δωρεές και αγορές τέχνεργων. Το 2002 ο Θάνος Ζιντίλης δώρησε την μεγάλη συλλογή του κυπριακών αρχαιοτήτων, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές. Σήμερα στο μουσείο εκθέτονται περίπου 350 σημαντικά έργα κυκλαδικής τέχνης.