Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α,  o οποίος ήθελε να καταρρίψει το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι δεν εξέφραζαν την αγάπη τους δημόσια. Έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να εκφράζουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους που αγαπάμε, πέρα από τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι ειδικοί θεωρούν την αγκαλιά ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή. Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι το αγκάλιασμα βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας, όπως η ωκυτοκίνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.

Επίσης πέρα από την σωματική υγεία, νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες και καταπολεμά το στρες. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι αγκαλιάζονται τακτικά είναι κατά 50% πιο πιθανό να περιγράψουν την ψυχική τους υγεία ως εξαιρετική. Μία πρωινή αγκαλιά βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης κατά τη διάκρεια της ημέρας.  

Όσον αφορά τα ζευγάρια, με το να αγκαλιάζονται ενθαρρύνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα τους και βοηθάει στο «δέσιμο» τους. Μια αγκαλιά ή κρατώντας τα χέρια με τον σύντροφο σου, μειώνει το στρες και τις επιβλαβείς φυσικές επιδράσεις του. Το αγκάλιασμα επίσης βοηθάει τα ζευγάρια να αποκτήσουν μία πιο καλή σχέση καθώς βοηθάει στην δημιουργία οικειότητας. Οι πολλές αγκαλιές δημιουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό, την ορμόνη ωκυτοκίνη ή αλλίως ‘‘ορμόνη της αγάπης’’.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου κι’αν και δεν έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, όλες οι χώρες την αναπαράγουν και την υιοθετούν. Αυτή η ημέρα υπάρχει για να μας υπενθυμίζει να εκφράζουμε την αγάπη και τη συμπαράσταση μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας. Κάνει καλό στην υγειά!