Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD) στις 21 Μαρτίου, είναι μια παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης που γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012. Η ημερομηνία για το WDSD είναι η 21η ημέρα του 3ου μήνα και επιλέχθηκε για να υποδηλώσει τη μοναδικότητα του τριπλασιασμού (τρισωμία) του 21ου χρωμοσώματος που προκαλεί το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down (ή Τρισωμία 21) είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα. Τα χρωμοσώματα είναι «πακέτα» γονιδίων στο σώμα. Καθορίζουν πώς το σώμα του μωρού σχηματίζεται και λειτουργεί καθώς μεγαλώνει. Περίπου 1 στα 800 μωρά θα γεννηθεί με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down εμφανίζεται φυσικά και δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Το σύνδρομο Down προκαλεί συνήθως διαφορετικούς βαθμούς πνευματικής και σωματικής αναπηρία και συναφή ιατρικά ζητήματα.

Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down αντιμετωπίζονται άσχημα: τους στερούνται μια ποιοτική εκπαίδευση, τους στερούνται καλής υγειονομικής περίθαλψης, τους στερείται η ευκαιρία να εργαστούν και να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα.

Δεν τους επιτρέπεται να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Με απλά λόγια, οι φωνές τους δεν ακούγονται!

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε, με ισχύ από το 2012, να εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down στις 21 Μαρτίου κάθε έτους και καλεί όλα τα κράτη μέλη, τους σχετικούς οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα, να τηρήσουν με τον κατάλληλο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το σύνδρομο Down.

Η εκστρατεία του WDSD για το 2024 καλεί τους υποστηρικτές και μη σε όλο τον κόσμο να τερματίσουν τα στερεότυπα για τους ανθρώπους με το Σύνδρομο Down.

Το στερεότυπο ορίζεται ως μια καθορισμένη ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για το πώς είναι κάποιος ή κάτι και μπορεί να είναι θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα, αλλά συνήθως είναι και λάθος. Συχνά τα στερεότυπα βασίζονται σε περιορισμένες πληροφορίες ή προσωπική εμπειρία και μπορούν να ενισχυθούν από τον τρόπο που αντιπροσωπεύεται κάτι στα μέσα ενημέρωσης ή από πολιτιστικά μηνύματα.

Όπως κάθε άνθρωπος που είναι διαφορετικός έτσι και κάθε άτομο με το Σύνδρομο Down διαφέρει αναμεταξύ τους. Κάθε άτομο με διανοητική αναπηρία είναι διαφορετικό. Δεν ενεργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο ή δεν τους αρέσουν τα ίδια πράγματα. Ο καθένας έχει την ατομική του ταυτότητα, ενδιαφέροντα, συμπάθειες και αντιπάθειες, χαρίσματα και ταλέντα, όπως όλοι οι άλλοι. Το να έχουν σύνδρομο Down ή διανοητική αναπηρία είναι μόνο ένα μέρος αυτού που είναι.

Είναι άνθρωποι. Και ζητούν να τους συμπεριφερόμαστε σαν ανθρώπους!

 

 

ΠΗΓΗ: worlddownsyndromeday.org