Το Μουσείο Ερμιτάζ, της Αγίας Πετρούπολης κατέχει την 2η θέση μεγαλύτερου μουσείου στο κόσμο και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό το κρατικό μουσείο τέχνης προσελκύει περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το κτίριο του Ερμιτάζ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής στη Ρωσία και ήταν η επίσημη κατοικία των Ρώσων Τσάρων, όπου και για σχεδόν 100 χρόνια δεν ήταν ανοιχτό στο κοινό.
Ιστορία του Ερμιτάζ
Αναφέρεται γενικά ότι το Μουσείο Ερμιτάζ οφείλει την δημιουργία του στον τσάρο Πέτρος ο Μέγας, όμως αυτό ισχύει εν μέρει. Ο τσάρος ενδιαφερόταν περισσότερα για σπάνια αντικείμενα παρά για έργα τέχνη. Λέγεται πως δημιούργησε ένα μουσείο που εξετίθεντο μούμιες, παραμορφωμένα έμβρυα και ένα σορό παραξενιές που φόβιζαν τον επισκέπτη. Η πραγματική δημιουργός του Ερμιτάζ ήταν η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, η οποία κυβέρνησε τη Ρωσία από το 1762 έως το 1796. Το 1764, η τσαρίνα αποφάσισε να χτίσει για την ίδια δίπλα στα Χειμερινά Ανάκτορα ένα καταφύγιο (buen retiro) ή ερημητήριο (ermitaz), όπου θα μπορούσε να θαυμάζει με τους φίλους της έργα που αποκτούσε από την ευρωπαϊκή αγορά. Η Αικατερίνη για να ανταγωνιστεί συλλογές μεγάλων δυτικών αξιωματούχων, ανέθεσε στους πρέσβεις και τους αντιπροσώπους της να επιλέξουν έργα σε πλειστηριασμούς, σε ατελιέ και σε ιδιωτικές διαπραγματεύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Υπό τον Νικόλαο Α’ το Ερμιτάζ ανακατασκευάστηκε (1840–52) και άνοιξε για το κοινό το 1852. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οι αυτοκρατορικές συλλογές έγιναν δημόσια ιδιοκτησία και το μουσείο επεκτάθηκε τη δεκαετία του 1920 με την τέχνη που ζητήθηκε από ιδιωτικούς συλλογές. Το 1930–34, κατά τη διάρκεια της ώθησης για ταχεία εκβιομηχάνιση, μερικά από τα αριστουργήματα πουλήθηκαν από τη σοβιετική κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβουν τις αγορές βιομηχανικών μηχανημάτων από τη Δύση. Η συλλογή του μουσείου της ευρωπαϊκής τέχνης από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα επεκτάθηκε σημαντικά την αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο. Η μικρή πτέρυγα που έκτισε η Αικατερίνη έχει πενταπλασιαστεί και το όνομα Ερμιτάζ καλύπτει πέντε κτίρια που απαρτίζουν το μουσείο σήμερα.
Η Συλλογή του Ερμιτάζ
Το μουσείο στεγάζεται τώρα σε πέντε διασυνδεδεμένα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων: τα Χεριμερινά Ανάκτορα (1754-1762), το Μικρό Ερμιτάζ (1764-1775), το Μεγάλο ή Παλαιό Εμιρατζ (1771-1785), το Νέο Ερμιτάζ (1839-1851) και το Θέατρο του Ερμιτάζ (1783-1789).
Περιλαμβάνουν σχεδόν τρία εκατομμύρια αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του λίθου μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους είναι μια από τις πλουσιότερες συλλογές δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στον κόσμο από τον Μεσαίωνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών αριστουργημάτων αναγεννησιακών Ιταλών και μπαρόκ Ολλανδών, Φλαμανδών και Γάλλων ζωγράφων. Η ρωσική τέχνη εκπροσωπείται καλά. Το Ερμιτάζ διαθέτει επίσης εκτεταμένες εκμεταλλεύσεις ασιατικής τέχνης. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η συλλογή της τέχνης της Κεντρικής Ασίας.
Η συλλογή εργών του Hubert Robert (1733-1808) είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, και επίσης ο Ζαν-Μπατίστ Γκρεζ (1725-1805) εκρποσωπέιται ευρέως καθώς ήταν ο αγαπημένος ζωγράφος της Μεγάλης Αικατερίνης.
Αξίζει να σημειωθεί πως με την μεσολάβηση του πρίγκιπα Γκολίτσιν, που υπήρξε πρέσβης στο Παρίσι και μετά στη Χάγη έγινε δυνατή η απόκτηση σημαντικών συλλογών, ανάμεσα τους και πίνακες του Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Βαν Ντάικ κι άλλοι.
Μπορείς να κάνεις εικονική περιήγηση στο μουσείο πατώντας εδώ.
Διάσημοι Πίνακες στο Ερμιτάζ
ΠΗΓΗ: Μεγάλα Μουσεία-Αγία Πετρούπολη/ Ερμιτάζ (2006), Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.