Τίτλος έκθεσης: RELATIVITY*
Διάρκεια έκθεσης: 18/10 – 09/11/2024
Εκθεσιακός χώρος: Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων.
*Μία έκθεση αφιερωμένη στο επιστημονικό έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν και την σχέση της Επιστήμης Σύγχρονης Φυσικής με την Τέχνη και τα Εικαστικά.
Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Γιωρκάντζης, Χριστιάνα Βουζούνη, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μαίρη Πλαντ, Ανδρέας Σάββα, Χριστόφορος Σάββα.
Κατά την εκδήλωση εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί χορευτική performance διάρκειας 3’ λεπτών από την ομάδα της σχολής tango Λεμεσού, Remolina Tango School.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στις 19:00 παρουσία επισήμων.
Ακολουθεί δεξίωση.
#Τα εγκαίνια και η έκθεση RELATIVITY* συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Limassol Art Walks#
Χριστιάνα Βουζούνη, 2021, «Η Άνθιση της Πικραλίδας», μάλλινα νήματα πλεξίματος, 200x200εκ
Ο Επιμελητής της έκθεσης RELATIVITY*, κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, επέλεξε έργα τέχνης από έξι (6) σημαντικούς/-ες και ανερχόμενους/-ες Κύπριους και Κύπριες εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γενεές της ιστορίας τέχνης στην σύγχρονη Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως διαπιστώνει ο ίδιος, κατά την έρευνά του αλλά και στο κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, η σχέση των έργων τέχνης που παρουσιάζονται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, αναδεικνύει μία πτυχή «σχετικότητας» των διαφορετικών αυτών γενεών καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από τους συμμετέχοντες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να ανακαλύπτει και να αντιλαμβάνεται ότι μοιράζονται πληθώρα κοινών τόπων μεταξύ τους και οι ίδιοι.
Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει ως ένα από τα φαινόμενα της έκθεσης, ότι οι συμμετέχοντες διατηρούν κοινά ενδιαφέροντα στην καλλιτεχνική διαχείριση των υλικών, όμοιες «καλλιτεχνικές εμμονές, υπομονές και αναζητήσεις», καθώς και παρόμοια ευαισθησία και εσωτερικότητα στην προσέγγιση της δημιουργικής διαδικασίας. Ειδικά, σε ότι αφορά την σχέση του έργου τέχνης τους με την υλικότητα, τον όγκο, τη «βαρυτική», συμπαντική και οντολογική του παρουσία, άρα την σχέση του με τον υπόλοιπο Κόσμο ως δομική παρουσία σε αυτόν, το πλάσιμο και την ποιητική ενατένιση της ύλης, ως εικόνα και αφήγημα της. Παράλληλα, προκύπτει επίσης, ότι όλοι εμπνέονται από επίκαιρα κοινωνικά, ανθρωπιστικά, οικολογικά, επιστημονικά ή/και υπαρξιακά διαχρονικά ζητήματα, τα οποία επιλέγουν και εξιλεώνουν με εικαστικό τρόπο για λογαριασμό του θεατή και με ποιητική διάθεση, δίνοντας έμφαση στην λύτρωση του/μας και την «θεραπεία» του/μας, ή αλλιώς, δίνοντας ένα παράδειγμα δημιουργικής δυνητικής αντιμετώπισης και επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω της τέχνης και από αυτήν.
Όλα τα παραπάνω, κατά τον Επιμελητή της έκθεσης Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, συνδέουν το καλλιτεχνικό έργο των συμμετεχόντων διαλεκτικά και ενεργοποιούν πολύπλευρους διαλόγους μεταξύ των επιμέρους έργων τέχνης τους, αλλά και μεταξύ των ιδίων, για μια σειρά θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό και την σύγχρονη κουλτούρα. Αλλά ταυτόχρονα, σε διαφορετικό επίπεδο, απασχολούν επίσης την Επιστήμη, την Σύγχρονη Φυσική, την Εξελικτική Επιστήμη και την πορεία του Συμπαντικού γίγνεσθαι, τη Φιλοσοφία αλλά και την Ψυχολογία.
Μαρία Παπαχαραλάμους, 2024, «Βυζάκια», βαμβακερά νήματα πλεγμένα στο χέρι, ποικίλες διαστάσεις
Τέλος, η έκθεση RELATIVITY*, παρουσιάζει εικαστικά μία διερευνητική διαδικασία του επιμελητή, ως προς την οντολογία του έργου τέχνης και την προσέγγιση της διαλεκτικής σχέσης των διαφορετικών καλλιτεχνών μεταξύ τους στην σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής τέχνης. Στόχος της είναι να αναδείξει την βαρύτητα αυτής της οντολογικής παρουσίας του έργου τέχνης στο χωρο-χρόνο, αποκαθιστώντας την εικόνα και το ρόλο του εικαστικού καλλιτέχνη ως δημιουργού στην ευρύτερη κοινωνία. Ως αφορμή, αλλά και ως αφηγηματικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται η προβολή των συμπερασματικών συλλογισμών από την παρουσία του έργου τέχνης μπροστά στον θεατή και η συγκριτική μετατόπιση του στα γύρω από αυτό διαφορετικά έργα τέχνης. Καθώς, και το πλέγμα συλλογισμών που αναδύονται ως ταυτίσεις και αναγωγές σε σχέση με την ιστορική γνώση και την επιστημονική εμπειρία της ανακάλυψης της «σχετικότητας» των πάντων από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Στόχος της έκθεσης παραμένει αυτά όλα τα πληθωρικά της εναύσματα, να μας οδηγήσουν στην περαιτέρω αναλυτική διερεύνηση και εμβάθυνση μας στην καθημερινή σχέση, Κοινωνίας και Τέχνης.
Πρόκειται για μία συγκεκριμένη μελέτη του Επιμελητή ως προς την μαγευτική ποιητική διαδικασία του καλλιτέχνη-δημιουργού, με στόχο τον ίδιο και ταυτόχρονα τον θεατή του, τον σημαντικό άλλο μέσα του αλλά ταυτόχρονα και έξω από αυτόν, καθώς ενσωματώνεται και αναδεικνύεται η εικαστική του πράξη σε δύναμη μετασχηματισμού του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμού του.
Ανδρέας Σάββα, 2021, «άτιτλο», εγκατάσταση από πλαστική μεμβράνη, παιδικά παιχνίδια, χρηστικά πλαστικά αντικείμενα
Άλμπερτ Αίνσταιν, gif images
Αλέξανδρος Γιωρκάτζης, “Relativity to Existence”, 2024, ακρυλικά σε καμβά, 200x200cm
Μαίρη Πλαντ, 1991-1992, Lost in a burning forest with Eros, εγκατάσταση, 33 τεμάχια διαστάσεων 26.5×21.5x2xεκ/καθένα.
Χριστόφορος Σάββα, 1966-1967, άτιτλο, λάδι σε καμβά, 102x102εκ.