Η Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ, που έμεινε γνωστή ως η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 69 π.Χ. Ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου Δ’ και κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση. Ήταν η τελευταία ενεργή βασίλισσα των Πτολεμαίων της Αιγύπτου.
Η Κλεοπάτρα ανέβηκε στον αιγυπτιακό θρόνο το 51 π.Χ. αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της. Σύμφωνα με την παράδοση των Πτολεμαίων, ενθαρρυνόταν ο γάμος μεταξύ Πτολεμαίων αδελφών, για διατήρηση της βασιλικής αγνότητας. Γι’ αυτό τον λόγο η Κλεοπάτρας παντρεύτηκε τον αδελφό της, πιστή στη βασιλική παράδοση, Πτολεμαίο ΙΑ’ και αργότερα τον άλλο της αδελφό Πτολεμαίο Δ’.
Αργότερα, μετά από σύγκρουση με τον Πτολεμαίο ΙΑ’, αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρώμη. Εκεί συνήψε σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Καισαρίωνα. Αργότερα, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, σύναψε σχέση με τον Μάρκο Αντώνιο, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Με τον Μάρκο Αντώνιο προσπάθησε να συμβάλει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Αιγύπτου κι έτσι ήρθαν σε σύγκρουση με τον Οκταβιανό. Όμως στη ναυμαχία που ακολούθησε το 31 π.Χ. στο Άκτιο οι δυνάμεις του Οκταβιανού επικράτησαν και η Κλεοπάτρας με τον Μάρκο Αντώνιος ηττήθηκαν. Τον επόμενο χρόνο, το 30 π.Χ., ο Οκταβιανός Αύγουστος κατέκτησε την Αίγυπτο, σκορπώντας τον πόνο και τη θλίψη στην Κλεοπάτρα, η οποία μη αντέχοντας στην ιδέα της κατάληψης της Αιγύπτου, αυτοκτόνησε. Ήταν μόλις 39 ετών.
Η βασιλεία της Κλεοπάτρας επικεντρώθηκε σε συνεχείς προσπάθειες να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από τη Ρώμη. Γι’ αυτό σύναψε πολυάριθμες στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες. Ήταν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και χαρισματική ηγέτης. Μιλούσε διάφορες γλώσσες και γνώριζε πολύ βαθειά τον αιγυπτιακό και τον ελληνικό πολιτισμό. Ήταν ιδιαίτερα ευφυής, γνώριζε άριστα να ελίσσεται πολιτικά κι έχαιρε σεβασμού κι εκτίμησης από όλους. Επί της εποχής της άνθισαν οι επιστήμες και οι τέχνες. Μετέτρεψε την Αλεξάνδρεια σε ξακουστό κέντρο μάθησης, τεχνών και πολιτισμού. Παρά το ότι η ίδια δεν άφησε πίσω της γραπτά κείμενα, η φήμη της διασώθηκε και μεταδόθηκε μέσα από την ελληνική, ρωμαϊκή και αιγυπτιακή ιστοριογραφία, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Έχει μείνει στην ιστορία και τη λαϊκή φαντασία ως μια από τις πιο γοητευτικές γυναίκες της αρχαιότητας, κυρίως λόγω των σχέσεων της με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.
Η ζωή και η ιστορία της έχουν γίνει πηγή έμπνευσης πολυάριθμων έργων τέχνης, λογοτεχνίας, θεάτρου και κινηματογράφου.