Σύντομη Βιογραφία

Η Μαρία Στυλιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό. Η αγάπη της για τις ξένες γλώσσες, τη μουσική και τη συγγραφή βιβλίων, ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια.  Έχει πτυχίο στη Διοίκηση επιχειρήσεων, στο μάρκετινγκ, στις δημόσιες σχέσεις, στην Ελληνική γλώσσα και στη Λογοτεχνία.  Είναι διευθύντρια των Βιβλιοεκδόσεων Αναζητήσεις από το 2009.  Διευθύνει και διδάσκει στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Αναζητήσεις. Έχει γράψει και έχει ανεβάσει πολλά θεατρικά έργα και έχει ντύσει με τους στίχους της τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών.

 

  1. Τι σε έμπνευσε να ξεκινήσεις το ταξίδι της συγγραφής;

Μου άρεσε ανέκαθεν να δημιουργώ τους δικούς μου ήρωες και να σκηνοθετώ την καθημερινότητά τους, αιτιολογώντας τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους δια μέσω των γεγονότων που κατέγραφα γύρω απ’ αυτούς.   

 

  1. Ποιο συγγραφέα βλέπεις ως πρότυπο;

Θαυμάζω πάρα πολλούς συγγραφείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο.  Καθέναν από αυτούς, τον θαυμάζω για διαφορετικούς λόγους, είτε αυτό λέγεται τεχνική γραφής, ύφος, ευρηματικότητα, εξυπνάδα, χιούμορ, αφηγηματικότητα, ανάλογα τι μου βγάζει ο εκάστοτε δημιουργός, μέσα από το κείμενό του.

  1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο που έχεις γράψει;

Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το μυθιστόρημα που έγραψα με τον αείμνηστο φίλο μου Γιάννη Μελέσιο το 2020, με τίτλο: Το ζεϊμπέκικο της εκδίκησης.  Μια δουλειά αξιόλογη, που μας πήρε δύο χρόνια περίπου για να ολοκληρωθεί. Η ιστορία διαδραματίζεται στην όμορφη Κρήτη, που για μένα αποτελεί τη δεύτερή μου πατρίδα και αφορά μια βεντέτα η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.  Η δυναμική της, το βάθος και το εύρος της ήταν η πηγή έμπνευσης μας.

  1. Τι ετοιμάζεις τώρα;

Κυκλοφόρησαν δύο παιδικά μου βιβλία τώρα τον Απρίλη.  Το ένα λέγεται:  Τι γιορτάζουμε το Πάσχα και το δεύτερο: Ο Μελένιος και οι νεράιδες της αγάπης.  Ολοκληρώνω μια σειρά με δέκα διηγήματα βασισμένα σε αληθινές ιστορίες, τα οποία θα κυκλοφορήσουν γύρω στα τέλη Μαΐου με τίτλο: Ηλιοτρόπιο από τις Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις.  

  1. Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ξεκινήσουν το γράψιμο;

Το γράψιμο χρειάζεται μεράκι, αγάπη, υπομονή και επιμονή.  Θέλει διαρκή μελέτη και αφοσίωση.  Το ταλέντο και η έμπνευση, δεν διδάσκονται. Αυτό που διδάσκεται όμως, είναι το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε πιο δημιουργικά αυτά τα δύο συστατικά, εφόσον τα διαθέτουμε. Αρκετά σημαντικά, είναι τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, τα οποία βοηθούν αποτελεσματικά στο να γράψει κάποιος ποιοτικά, χρησιμοποιώντας σωστά λεξιλόγιο, σύνταξη και γραμματική συνδυάζοντας έμπνευση και ταλέντο!

Ακολουθούν έργα της συγγραφέα: 

  • Με λένε Νάσια (2006) – Εκδόσεις Επιφανίου
  • 46 Λεπτά στον ωκεανό της αγάπης μας (2006) – Εκδόσεις Επιφανίου
  • Όταν οι άγγελοι εκδικούνται (2009) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Κασσάνδρα (2013)- Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Ατζέντα – Ημερολόγιο (2016) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Στον ιστό μιας υπόσχεσης (2018) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Συγγραφείς εν δράσει (2019) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Ο Μελένιος στη Χριστουγεννιάτικη Σοκολατούπολη (2020) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Το ζεϊμπέκικο της εκδίκησης (2020) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Ο Μελένιος και οι νεράιδες της αγάπης (2023) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Τι γιορτάζουμε το Πάσχα (2023) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
  • Ηλιοτρόπιο (2023) – Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις