1.Etruscan Gold Book

Το παλαιότερο βιβλίο πολλαπλών σελίδων στον κόσμο είναι γραμμένο στη χαμένη γλώσσα Ετρουσκάνης. Πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο βιβλίο στον κόσμο καθώς χρονολογείται γύρω στα 600 π.Χ. Οι Ετρούσκοι, ή Τυρρηνοί ή Ρασίννες αλλιώς ήταν ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαίους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από τη Λυδία, στη σύγχρονη δυτική Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στη βόρεια και κεντρική Ιταλία πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Το βιβλίο περιέχει έξι δεσμευμένα φύλλα χρυσού 24 καρατίων, με εικονογραφήσεις ιππέας, γοργόνα, άρπα και στρατιώτες. Το βιβλίο βρέθηκε κάποτε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε έναν τάφο που αποκαλύφθηκε κατά την εκσκαφή για ένα κανάλι κατά μήκος του ποταμού Strouma στη Βουλγαρία. Το 2003, ο ερευνητής του βιβλίου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, έδωσε το βιβλίο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου εκείνη την εποχή, Bojidar Dimitrov, η αυθεντικότητα του βιβλίου επαληθεύτηκε από δύο ειδικούς στη Σόφια, τη Βουλγαρία και το Λονδίνο της Αγγλίας. Καταστράφηκαν από την κατάκτηση των Ρωμαίων τον 4ο αιώνα π.Χ., αφήνοντας λίγα γραπτά αρχεία.

 

2.Pyrgi Gold Tablets

Τα χρυσά δισκία Pyrgi βρέθηκαν κατά την ανασκαφή της αρχαίας λιμενικής πόλης Pyrgi (Pyrgus in Etruscan), της Ιταλίας το 1964 και χρονολογούνται γύρω στα 500 π.Χ. Αν και τα δισκία δεν είναι ακριβώς ένα βιβλίο, κάθε δισκίο έχει τρύπες γύρω από τα σύνορα που υποδηλώνουν ότι κάποτε ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τα δισκία είναι αξιοσημείωτα διότι είναι γραμμένα σε δύο διαφορετικές γλώσσες, δύο από τα δισκία είναι γραμμένα στην αρχαία Ετρουσκάνη και το τρίτο είναι γραμμένο σε φοινικικά. Λόγω του δίγλωσσου κειμένου, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στα Φοινικικά για να ερμηνεύσουν τα ετρουσκικά δισκία. Η Φοινικική γλώσσα ή χαναανική εβραϊκή είναι αρχαία εξαφανισμένη γλώσσα η οποία ανήκει στη βορειοδυτική ομάδα των σημιτικών γλωσσών.

Τα δίσκια περιέχουν μια αφοσίωση από τον βασιλιά Thefarie Velianas στη φοινικική θεά Astarte, επίσης γνωστή ως Ishtar. Η λατρεία της αρχαίας θεάς της Μεσοποταμίας συνδέεται με την αγάπη και τον πόλεμο. 

 

3.Codex Sinaiticus

Ο Σιναϊτικός Κώδικας, κοινώς ονομάζεται Βίβλος Sinai, είναι ένα από τα σημαντικότερα και πολύτιμα βιβλία του κόσμου, καθώς είναι το μόνο πρώιμο χειρόγραφο της χριστιανικής Βίβλου που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Ανακαλύφθηκε από τον Κόνσταντιν φον Τίσεντορφ (Constantin von Tischendorf) στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες του Όρους Σινά, στην Αίγυπτο, το 1859. Το κύριο επιζών τμήμα του Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει 347 φύλλα, τηρείται τώρα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου. Περαιτέρω 43 φύλλα φυλάσσονται στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Λειψίας ενώ τμήματα έξι φύλλων βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη. Περαιτέρω μερίδες παραμένουν στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης όπου και ανακαλύφθηκε.

Το βιβλίο είναι ένα χειρόγραφο αντίγραφο της Βίβλου στο αρχαίο ελληνικό κείμενο του Septuagint, το οποίο αρχικά έγινε από τέσσερις γραμματείς κάποτε τον 4ο αιώνα. Το βιβλίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελληνικά κείμενα της Καινής Διαθήκης και ήταν χρήσιμο για να βοηθήσει την βιβλική έρευνα κειμένου.