Η Άντρη Ευριπίδου  γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, απ’ όπου απέκτησε πτυχίο στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και Διεθνές Μάρκετινγκ. Η αγάπη της για τα ταξίδια σε συνδυασμό με τη φαντασία της την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της μυθιστορήματος. Αρθρογραφεί στο προσωπικό της blog, wordsfulloffeeling.com. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Συνάντηση με τη μοίρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Στη συνέντευξή της στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου μας μίλησε για το βιβλίο που μετρά μόλις 7 μήνες ζωής και της η λογοτεχνία, η οποία για την ‘Αντρη μεταδίδει ένα μήνυμα στην κοινωνία και εκφράζει τα συναισθήματα  που θέλει ο καλλιτέχνης να δώσει.

«Συνάντηση με τη μοίρα», μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο «Συνάντηση με τη Μοίρα» αποτελεί την πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Το βιβλίο εξιστορεί την πορεία ζωής της Άννας Πέιτον, μίας νεαρής και καθημερινής  Αγγλίδας  όταν αυτή κάνει τάμα να ζήσει δίχως έρωτα για να σωθεί ο αγαπημένος ξάδελφός της Τζον, που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Το τάμα αυτό θα φέρει αναπάντεχα συμβάντα στη ζωή της. Οι φίλοι που την συντροφεύουν καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας προσθέτουν χιούμορ, στιγμές συγκίνησης και περιπέτειας στην πλοκή. Οι προβληματισμοί τους είναι καθημερινοί και συμβατοί με τον κάθε απλό άνθρωπο.  Καθώς  η μάγισσα Ούρσουλα προσθέτει μία νότα του μεταφυσικού και μυστηρίου στην ιστορία. Αν και το βιβλίο μου έχει ως κύριο θέμα, τον έρωτα και το πεπρωμένο, μέσα θα βρείτε αναφορές σε διάφορα κοινωνικά θέματα και μυστήρια που προβληματίζουν την σημερινή εποχή. Όπως το θέμα των διακρίσεων που γίνονται σε μερικές ομάδες ανθρώπων και το θέμα της θρησκείας.
Η ηρωίδα μάς θυμώνει, μας συγκινεί, μας απελπίζει. Έχεις μια φίλη σαν την Άννα;

Όχι, δεν έχω. Η ιστορία είναι καθαρά φανταστική. Έχω ζωηρή φαντασία. Από μικρή έγραφα διηγήματα και ποίηση αλλά ποτέ δεν είχα τολμήσει να παρουσιάσω στο κοινό ένα δείγμα της γραφής μου μέχρι τώρα.

Πιστεύεις στο Θεό; Στο βιβλίο σου έχεις πολλές αναφορές στη θρησκεία και τη πίστη.

Φυσικά και πιστεύω στο Θεό. Η πίστη σου δίνει ελπίδα για τη ζωή.

Υπάρχουν αδερφές ψυχές;

Όχι, δεν υπάρχουν. Αν δύο άνθρωποι έχουν χημεία τίποτα άλλο δεν χρειάζεται.

Η ηρωίδα σας σας μοιάζει ή είναι εντελώς ξένη με την Άντρη;

Μοιάζουμε μόνο στο ότι είναι ρομαντική σαν άνθρωπος και θέλει να επιτυγχάνει στη δουλειά της. ‘Όλα τα άλλα στοιχεία του χαρακτήρα της τα εμπνεύστηκα στην πορεία, καθώς εξελισσόταν η ιστορία ώστε να συνάδει ο χαρακτήρας της με τη θυσία που έκανε και τα υπόλοιπα  γεγονότα.   Ήθελα να δημιουργήσω ένα χαρακτήρα καλοσυνάτο και  συμπαθητικό καθώς ήθελα η Άννα να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον αναγνώστη.

Η Άννα έψαχνε «το άλλο της μισό» υπάρχει ή ματαιοπονούν όσοι το ψάχνουν;

Δεν υπάρχει το άλλο μισό. Είμαστε ολόκληροι άνθρωποι που ψάχνουμε κάποιον να συμβαδίζει με τις ζωές μας.

Πώς ξεκίνησε για σας το ταξίδι της συγγραφής;

Έγραφα από πολύ μικρή τις σκέψεις μου στο χαρτί. Μετά οι σκέψεις εξελίχθηκαν σε διηγήματα και ποίηση.  Όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο έγραψα το μυθιστόρημα  «Συνάντηση με τη μοίρα» στις ελεύθερες ώρες μου. Δεν έπαιρνα  την απόφαση να το εκδώσω το βιβλίο μέχρι που παρακολούθησα  μαθήματα δημιουργικής γραφής και τότε ένιωσα έτοιμη να μπω στο χώρο της συγγραφής. Οι Εκδόσεις Πνοή ήταν ο μοναδικός οίκος που έστειλα το βιβλίο μου και με αγκάλιασαν αμέσως.

Words full of felling. Οι ανθρώπινες σχέσεις εκφράζονται μέσα από τις λέξεις;

Το μπλογκ μου Wordsfulloffelling.com  το δημιούργησα ώστε να έχω επαφή με τους αναγνώστες.  Γράφω κείμενα για ό,τι με ενδιαφέρει και φυσικά για τα βιβλία που διαβάζω. Οι ανθρώπινες σχέσεις εκφράζονται μέσα από τη λογοτεχνία γενικότερα. Η λογοτεχνία θεωρώ ότι είναι ένα είδος τέχνης και όπως κάθε έργο τέχνης μεταδίδει ένα μήνυμα στην κοινωνία και  εκφράζει τα συναισθήματα  που θέλει ο καλλιτέχνης να δώσει.

Ποιες οι λογοτεχνικές σας επιρροές.

Παλιότερα διάβαζα κυρίως ξένη λογοτεχνία, αλλά τα τελευταία χρόνια προτιμώ Έλληνες συγγραφείς.

Θέλετε να μας πείτε πια είναι η μεγαλύτερη αγωνία για το συγγραφέα όταν βάζει την τελευταία λέξη στο συγγραφικό του έργο;

Η αγωνία του κάθε συγγραφέα πιστεύω είναι αν θα αγαπήσουν το βιβλίο του οι αναγνώστες.

Γράφετε κάτι καινούργιο;
Δεν γράφω κάτι καινούργιο προς το παρόν. Το μυθιστόρημα μου «Συνάντηση με τη μοίρα» έκλεισε μόλις 7 μήνες ζωής.

Τι θα θέλατε να προσφέρουν τα βιβλία σας στον αναγνώστη;

Θα ήθελα τα βιβλία μου να έχουν μία ταξιδιάρικη διάθεση και να πηγαίνουν τον αναγνώστη σε μέρη τα οποία δεν γνωρίζει. Είναι καλό σε κάθε βιβλίο που διαβάζουμε να μαθαίνουμε και κάτι εκτός από το να μας κάνει συντροφιά τις ελεύθερες ώρες μας.

Βασιλική  Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

ΠΗΓΗ: femalevoice.gr