Τίτλος: Συνάντηση με τη μοίρα
Συγγραφέας: Άντρη Ευριπίδου
Σελ. 456 Διαστάσεις 14Χ21
ΙSBN 978-618-5307-49-3
Ημερ. κυκλοφορίας 11/2018
Κωδικός: 1883

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η Άννα Πέιτον έχει ιδιαίτερη αγάπη στον ξάδελφο της, τον Τζον. Μοναχοπαίδια και οι δύο, αναπτύσσουν μια πολύ θερμή σχέση. Όταν εκείνος τρακάρει με το αυτοκίνητό του και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, η Άννα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Οι γιατροί του δίνουν μηδαμινές ελπίδες να τα καταφέρει. Μέσα στην απελπισία της επισκέπτεται ένα εκκλησάκι εκλιπαρώντας τον Θεό για ένα θαύμα. Προκειμένου να σωθεί ο αγαπημένος της ξάδελφος, κάνει τάμα να ζήσει χωρίς έρωτα, δίχως να φαντάζεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για κείνη.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μια πολύ φρέσκια γραφή, μια όμορφη ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται στην Αγγλία του σήμερα, μιας και η συγγραφέας έχει προσωπικά βιώματα από εκεί, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να εκτυλίσσεται σε οποιαδήποτε άλλη  ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και στην Ελλάδα.

Ο τίτλος μπορεί να παραπέμπει σε θέματα μοιρολατρίας, αλλά πιστέψτε με, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Αρκετά αληθοφανής και πολυπρόσωπη αφήγηση, όπου τα προβλήματα και τα βιώματα των ηρώων του μυθιστορήματος πατάνε απόλυτα στη πραγματικότητα του σήμερα, οι δε χαρακτήρες θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι καθημερινοί, τη διπλανής πόρτας, ή και μέλη της οικογένειάς μας. Μέσα από αυτούς βλέπουμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε κάλλιστα να βιώνουμε κι εμείς, αν δεν τα έχουμε ήδη βιώσει.

Το κλήμα είναι αρκετά ευχάριστο, παρόλο που πρόκειται για περιγραφή της καθημερινότητας, και δεν γίνεται καθόλου κουραστική. Το βιβλίο διαβάζεται άνετα μέχρι την τελευταία σελίδα του.

Κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα, την οποία αρχίζουμε να παρακολουθούμε από το τέλος της εφηβείας της, στη προσπάθεια να βρει τον δρόμο της και τον τρόπο που προσπαθεί να ξεπεράσει τα απρόοπτα της ζωής. Μαζί της θυμώνουμε, πεισμώνουμε, στενοχωριόμαστε, συγκινούμαστε, απελπιζόμαστε, κλαίμε. Όλα τα πρόσωπα που την πλαισιώνουν, ακόμα και τα μέλη της οικογένειάς της, παίζουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, άλλοι λιγότερο, άλλοι πολύ περισσότερο.

Δεν λείπουν φυσικά στη όλη αφήγηση και οι ανατροπές, με την μεγαλύτερη στο τέλος.

Και η ουσία του βιβλίου; Η κεντρική ιδέα του ποια είναι; Όσο κι αν φαίνεται τόσο τετριμμένο και συνηθισμένο, τείνουμε δυστυχώς να ξεχνάμε πως ….. εμείς κάνουμε σχέδια, αλλά ο Ύψιστος γελά! Έχει άλλα σχέδια!

Πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή αλήθεια και πόσο περίεργα είναι τα παιχνίδια της!

Από τη Λίτσα Κοντογιάννη 

Για το blog ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

ΠΗΓΗ: