Ο Κάρολος Ντίκενς γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Ήτανε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 18ου αιώνα όπου έγινε γνωστός μέχρι και την Αμερική, ενόσω ζούσε.

Δεν κατάφερα να σπουδάσει αλλά εργάστηκε ως πολιτικός ανταποκριτής δημοσιογραφώντας για τις αντιδικίες του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ταξίδεψε σε αρκετά μέρη της Βρετανίας για να καλύψει εκλογικές εκστρατείες για λογαριασμό του «Πρωινού Χρονικού» (Morning Chronicle). Η δημοσιογραφία του υπό τη μορφή σχεδιαγραμμάτων σε περιοδικά, αποτέλεσε την πρώτη ανθολογία διηγημάτων του που δημοσιεύτηκε το 1836 υπό τον τίτλο «Σκιαγραφήματα του Μποζ» (Sketches by Boz). Το ‘‘Μποζ’’ ήταν οικογενειακό υποκοριστικό που ο ίδιος χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο για μερικά χρόνια.

Η υιοθέτηση του Νόμου της Φτώχειας του 1834 στην Αγγλία, ο οποίος σταματούσε τις κυβερνητικές πληρωμές στους φτωχούς αν δεν έμπαιναν πτωχοκομεία της εποχής (workhouses), υπήρξε η κινητήρια πηγή έμπνευσης για να γράψει το μυθιστόρημα ‘‘Όλιβερ Τουίστ” μαζί με τις εμπειρίες του από της περιοδείες ως ανταποκριτής εφημερίδος.  Η πλοκή πρόκειται για την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που μπλέκει σε συμμορία με κλεφτρόνια. Χρησιμοποίησε το μυθιστόρημα αυτό ως όχημα κοινωνικής κριτικής για την ανισότητα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Ενώ το μυθιστόρημα είναι βικτοριανό στη συναισθηματική του έκκληση, είναι σίγουρα αναισθητοποιημένο στην απεικόνισή του για τη φτώχεια και τον εγκληματικό υπόκοσμο.

Έγινε γνωστός στην Αμερική όσο ήταν και στην Αγγλία. Το 1942 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αμερική και οι αμερικάνοι τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.  Κι όμως, του νεαρού Ντίκενς οι Αμερικανοί του φάνηκαν ακαλλιέργητοι και θορυβώδεις, μασούσαν καπνό, είχαν δούλους και δεν σέβονταν την ξένη πνευματική ιδιοκτησία , απόψεις που δεν δίστασε καθόλου να εκφράσει και γυρίζοντας στην Αγγλία έγραψε τις όχι και τόσο κολακευτικές εντυπώσεις από την Αμερική στα “Αμερικάνικα Σημειώματα” (1842) και στο “Μάρτιν Τσάζλγουϊτ”(1844). Αργότερα ζήτησε συγγνώμη όταν ξανά επισκέφτηκε την Αμερική.

Το 1843 εκδόθηκε το μυθιστόρημα ” Tα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” που σημειώνει τεράστια επιτυχία μέχρι σήμερα. Η ιστορία του τσιγκούνη πρωταγωνιστής, Εμπενεζερ Στρουτζ που ποτέ δεν γιόρταζε τα Χριστούγεννα και τα τρία πνεύματα που τον επισκέφτηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων με σκοπό να του αλλάξουν τη στάση ζωής του πούλησε με την πρώτη βδομάδα έκδοσης του 6,00 αντίτυπα και μέχρι και το τέλος του ιδίου χρόνου το βιβλίο αυτό πούλησε περισσότερα από 15,000 αντίτυπα. 

Στις 24 Δεκεμβριου τοθ 1939 το αμερικάνικο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο και μετά στη τηλεόραση τα ‘‘Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα’’ και έτσι ξεκίνησε η μακροχρόνια ετήσια παράδοση από την Αμερική και την Βρετανία.

Ακόμη μέχρι σήμερα, κάθε Χριστούγεννα δεν γίνεται να μην παρακολουθήσουμε ταινία που να σχετίζεται με τον Εμπενέζερ Σκρούτζ.

Ο “Δαβίδ Κόπερφιλντ” είναι το 8ο μυθιστόρημα του Ντίκενς και αποτελεί σχεδόν την αυτοβιογραφία του. Ο Ντέιβιντ (Δαβίδ) Κόπερφιλντ σε πρώτο πρόσωπο αφηγείται αναδρομικά τη πολυκύμαντη ζωή του από την τρυφερή παιδική ηλικία, την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση και την περίοδο ωριμότητας. Στο έργο αυτό απαθανατίζει τον πατέρα του στο πρόσωπο του Κ. Μικόμπερ και τον εαυτό του στο πρόσωπο του Δαβίδ.

Ο Κάρολος Ντίκενς πέθανε σε ηλικία 58 ετών, 9 Ιουνίου του 1870, αφήνοντας ατέλειωτο το τελευταίο του μυθιστόρημα ‘‘Το ‘‘Μυστήριο του Έντουιν Ντρούντ’’. Έγραψε συνολικά 18 μυθιστορήματα, κάποια διηγήματα και νουβέλες. Η κατοικία όπου έζησε με τη σύζυγο του, έχει γίνει μουσείο που φέρει το όνομα του Charles Dickens Museum. Βρίσκεται στην περιοχή Χολμπρν στο Λονδίνο.

Ακολουθεί η λίστα με τα έργα του σε χρονολογική σειρά:

  1. Oliver Twist -Όλιβερ Τουίστ (1838)
  2. A Christmas Carol – Χριστουγεννιάτικα κάλαντα (1843)
  3. The Cricket on the Hearth: A Fairy Tale of Home-Το τριζόνι στο τζάκι (1845)
  4. Pictures from Italy-Εικόνες από την Ιταλία (1846) 
  5. The Battle of Life: A Love Story-Η μάχη της ζωής. Μια ιστορία αγάπης (1846)
  6. Dealings with the Firm of Dombey and Son: Wholesale, Retail and for Exportation–Ντόνμπυ και Υιός (1848) 
  7. The Haunted Man and the Ghost’s Bargain-Ο κυνηγημένος άνθρωπος κι ένα παζάρι με το φάντασμα (1848)
  8. The Life of Our Lord-Η ζωή του Κυρίου μας (1849)
  9. David Copperfield – Ντέιβιντ Κόπερφηλντ (1850)
  10. Bleak House–Ο ζοφερός οίκος (1852 to 1853)
  11. A Child’s History of England-Ιστορία της Αγγλίας για παιδιά (1853) 
  12. The Long Voyage-Το μακρύ ταξίδι (1853)
  13. Hard Times -Δύσκολα χρόνια (1854)
  14. The Lazy Tour of Two Idle Apprentices-Το τεμπέλικο ταξίδι δύο οκνηρών μαθητευομένων (1857)
  15. A Tale of Two Cities -Ιστορία δύο πόλεων (1859)
  16. The Haunted House-Το στοιχειωμένο σπίτι (1861)
  17. Great Expectations-Μεγάλες προσδοκίες(1861)
  18. Our Mutual Friend-Ο κοινός μας φίλος- (1865)
  19. Mugby Junction-Διασταύρωση Μάγκμπι (1866)
  20. The Signal-Man-Ο σηματοδότης- (1866) 
  21. No ThoroughfareΑπαγορεύεται η διέλευση (1866)
  22. A Holiday Romance-Γιορτινό Ειδύλλιο (1868)
  23. The Uncommercial Traveller-Ταξιδιώτης για λόγους μη επαγγελματικούς) (1869)
  24. The Mystery of Edwin Drood-Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ (1870)